Bezglutenowe ciasta często pojawiają się na moim blogu. Był już bezglutenowy biszkopt z kremem kakaowym i bezglutenowe ciasto drożdżowe ze śliwkami. A teraz, do grona klasyków dołączyły bezglutenowe babeczki z kremem porzeczkowym.
Za oryginalny porzeczkowy smak odpowiada liofilizowany sproszkowany owoc. Co to jest liofilizacja i jakie ma korzyści? Jest to proces technologiczny, który polega na oddziaływaniu na produkt niską temperaturą i ciśnieniem. Czarną porzeczkę się mrozi, a później suszy, czyli odparowuje z niej wodę. Dzięki temu owoc ma sproszkowaną postać. Zaletami tego procesu są niskie starty witamin oraz niezmieniony skład makroskładników. Do tego dany produkt jest lekki i można go w większej ilości w łatwy sposób przewieźć.*
Mrożone porzeczki można też dorzucić w niezmienionej formie, jako element dekoracji. Dzięki nim babeczki lepiej się prezentują i nabierają podwójnie porzeczkowego smaku.
Bezglutenowe babeczki z kremem
Czego potrzebujemy? (18 sztuk)
Do przygotowania babeczek:
– 300 g mąki jaglanej, ryżowej lub kasztanowej
– 20 g skrobi ziemniaczanej
– 20 g gorzkiego kakao
– 250 ml mleka kokosowego lub migdałowego
– 120 ml oliwy z oliwek
– 1 jajko
– 80 g ksylitolu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
Do przygotowania kremu:
– 150 g musu kokosowego (np. Maribel)
– 20 g liofilizowanej czarnej porzeczki w proszku (np. KruKam)
– 120 ml wody
– garść mrożonych czarnych porzeczek
Bezglutenowe babeczki z kremem
Jak przygotowujemy?
Mleko i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy skrobię ziemniaczaną, kakao, ksylitol i sodę oczyszczoną. Mieszamy razem.
W drugiej misce łączymy mleko, oliwę z oliwek oraz jajko. Potem wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do dokładnego połączenia. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół).
Wyjmujemy papierowe foremki i wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. Z podanej ilości składników przygotowujemy około 18 babeczek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min. Potem zostawiamy w uchylonym piekarniku na kolejne 5-10 min. Wyjmujemy i czekamy aż przestygną.
Do blendera przekładamy mus kokosowy i proszek z czarnej porzeczki. Dolewamy ciepłą wodę i całość blendujemy na gładki krem. Potem napełniamy nim rękaw cukierniczy (lub foliowy worek, w którym robimy dziurkę) i dekorujemy gotowe babeczki. Na wierzchu układamy mrożone czarne porzeczki.
Gotowe babeczki przechowujemy w lodówce. Jedna sztuka ma jakieś 210 kcal, T: 13 g, W: 21 g i B: 3 g. Smacznego! 🙂
*M. Górska, Żywność liofilizowana – czym jest i co warto o niej wiedzieć?, https://biokurier.pl/relaks/warto-poznac-zalety-zywnosci-liofilizowanej/
[…] BEZGLUTENOWE BABECZKI Z KREMEM […]