Śliwki królują jesienią. Mimo że można je dostać już w lipcu, to jednak wielu z nas oczekuje z niecierpliwością września, kiedy pojawi się najpopularniejsza z nich, Węgierka. Jest mniejsza od swoich sióstr, ale za to ma soczysty miąższ, który łatwo oddzielić od pestki. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, a zwłaszcza kulinarnych wypiekach. Stąd też mój dzisiejszy przepis na bezglutenowe ciasto ucierane ze śliwkami.

Śliwki rządzą również dzięki temu, że są produktem lokalnym i sezonowym. Wielu z nas ma w sadach czy ogrodach trzy-cztery rodzaje drzewek owocowych: jabłonie, grusze, wiśnie i śliwy, z których dobroci może korzystać dopiero jesienią. Śliwki sprawdzą się też w suszonej formie, która od lat jest znana jako metoda w walce z zaparciami. Wszystko przez dużą zawartość błonnika. Suszone śliwki mają 9,4 g błonnika w 100 g produktu, dlatego mogą wspierać pracę układu pokarmowego.*

Bezglutenowe ciasto ucierane ze śliwkami

Czego potrzebujemy? (12 porcji)
– 200 g mąki bezglutenowej (wymieszałam 100 g mąki jaglanej, 50 g mąki gryczanej i 50 g mąki ryżowej)
– 200 g masła
– 4 jajka
– 100 g ksylitolu
– 600 g śliwek, np. węgierek
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka octu jabłkowego

Bezglutenowe ciasto ucierane ze śliwkami

Jak przygotowujemy?
Masło i jajka wyjąć z lodówki godzinę przed przygotowaniem ciasta.
Mąkę przesiać na sitku.
Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na połówki.
Kiedy masło zmięknie, wrzucić je do miski i ucierać mikserem, stopniowo dodając po łyżce ksylitolu. Ucierać do uzyskania puszystej masy. Kolejno wbijać po jednym jajku i nadal ucierać mikserem.
Potem zwolnić obroty miksera i wsypywać po łyżce mąki. Ucierać do momentu aż składniki dokładnie się połączą.
Na końcu wsypać sodę, wymieszać i dodać ocet jabłkowy, znowu wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół).
Formę do pieczenia (moją jest tortownica o średnicy 22,5 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć połowę gotowej masy i wyłożyć śliwki. Owoce układać blisko koło siebie. Przełożyć drugą połowę masy.
Piec przez około 50 min, sprawdzając suchość patyczkiem.

Bezglutenowe ciasto ucierane ze śliwkami

Bezglutenowe ciasto ucierane ze śliwkami

I gotowe. Jeden kawałek ma jakieś 248 kcal, T: 16 g, W: 23,5 g i B: 3,5 g. Smacznego! 🙂

 

Zobacz również:

Bezglutenowe ciasto drożdżowe ze śliwkami
Bezglutenowy biszkopt z kremem kakaowym

 

*M. Wójtowicz, Zaparcia w ciąży – jak sobie z nimi poradzić, https://1000dni.pl/ciaza-i-porod/zaparcia-w-ciazy-jak-sobie-z-nimi-poradzic