Przychodzi weekend, urodziny czy parapetówka i człowiek chciałby przygotować coś słodkiego. W ręce wpada nam awokado, myślimy jak go użyć, żeby dostarczyć organizmowi dobrych tłuszczy. Doskonale wiemy, że podstawę prawie każdego ciasta stanowią mąka i cukier, a my te produkty wykluczyliśmy z diety. Wtedy trzeba trochę pokombinować, żeby wyszło nam coś innego niż sernik. 😀 To może brownie z awokado?

Postawiłam na trzy główne produkty: mąkę kokosową, awokado i gorzkie kakao. Dlaczego?
W mące kokosowej (migdałowej zresztą też) tłuszcze przeważają nad węglowodanami. Nie zawiera ona ani pszenicy, ani glutenu, a do tego jest źródłem błonnika. A błonnik świetnie wpływa na skład mikroflory jelitowej.
Do tego dochodzi awokado, czyli doskonałe źródło niesyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6), witamin z grupy B, C, E, potasu, wapnia i magnezu.
I oczywiście kakao: idealne dla ludzi z zaburzeniami trawienia, bo usprawnia pracę żołądka i jelit. Do tego dostarcza nam żelaza, cynku i chromu oraz pomaga w koncentracji.

Z tego połączenia wyszło mi chrupiące brownie. Jest chrupiące, bo w jego składzie, oprócz awokado, znalazły się nasiona chia, mak i orzechy, czyli kolejne tłuszcze, które przeważają w tym przepisie.
Niestety bez słodzidła się nie obyło, w końcu chodzi o przygotowanie ciasta, a ono musi być słodkie. Dlatego padło na stewię, która podbiła węglowodanowy skład wypieku. Ale jak mus to mus. 😉

Brownie z awokado

Czego potrzebujemy? (keksówka)
– 1 duże, dojrzałe awokado
– 3 jajka
– 30 g gorzkiego kakao
– 10 g nasion chia
– 20 g orzechów włoskich
– 20 g maku
– 20 g mąki kokosowej
– 20 g oleju kokosowego
– 30 g stewii/ksylitolu

Brownie z awokado

Jak przygotowujemy?
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni  (opcja pieczenia góra-dół) i zabieramy się za zrobienie musu z awokado. W tym celu, przekrawamy owoc na pół i dokładnie wydrążamy środek widelcem. Dalej rozgniatamy na papkę, która posłuży nam jako główny składnik ciasta.
W misce ubijamy jajka z dodatkiem stewii lub ksylitolu do momentu aż pozbędziemy się grudek. Kolejno dokładamy nasiona chia, mak i posiekane orzechy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie razem.
Na samym końcu dodajemy mus z awokado, kakao, olej i mąkę kokosową, i znowu mieszamy.
Wylewamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy przez około 40 min w rozgrzanym piekarniku.

DSC08018-2

DSC08021

Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.
I gotowe – porcja ze zdjęcia ma jakieś 143 kcal, T: 11 g , W: 7 g , B: 5 g. Smacznego! 🙂