Carpaccio z buraka to jedna z tych sałatek, którą najczęściej zamawiam w restauracji. Ćwikła to jedna z tych surówek, którą najczęściej nakładam na talerz, na imprezach rodzinnych i weselach. Frytki buraczane to jedno z tych dań, które najczęściej robię na kolację. Lubię buraki. Nawet bardzo!
Dlatego mam dla Was dzisiaj carpaccio z buraka na dwa sposoby. Jedne z pieczonym burakiem, inne z gotowanym.

Carpaccio z buraka na dwa sposoby

Klasyczne carpaccio z buraka

Czego potrzebujemy? (2 porcje)
– 600 g czerwonych buraków
– 1 opakowanie (150 g) miękkiego sera koziego do smarowania
– 2 garści (50 g) rukoli
– pestki z 1/2 granata
– 2 łyżki (20 g) słonecznika
– 1 łyżka kremu balsamicznego

Klasyczne carpaccio z buraka

Jak przygotowujemy?
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (opcja pieczenie góra-dół).
Buraki myjemy, a większe sztuki przekrawamy na pół. Nie obieramy ich ze skóry! Układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 45-60 min aż do miękkości.
Kiedy buraki wystygną, obieramy je ze skóry i kroimy na cienkie plasterki. Najlepiej za pomocą tarki do warzyw.
Układamy plastry pieczonego buraka na dwóch talerzach, dodajemy umytą rukolę. Ser kozi nakładamy za pomocą łyżeczki. Posypujemy ziarnem słonecznika i pestkami granatu. Polewamy po wierzchu kremem balsamicznym.

Carpaccio z buraka na dwa sposoby

Porcja ze zdjęcia ma jakieś 366 kcal, T: 14 g, W: 48 g i B: 15 g.

Carpaccio z buraka na dwa sposoby

Carpaccio z buraka z pieczonym serem i musem malinowym

Czego potrzebujemy? (2 porcje)
– 600 g czerwonych buraków
– 1 opakowanie (120 g) sera camembert (z mleka koziego lub krowiego)
– 1 garść (30 g) orzechów włoskich
– 1/2 szklanki (60 g) malin
– 2 łyżki (60 ml) oliwy z oliwek
– 1/2 łyżki (15 g) miodu

Carpaccio z buraka z pieczonym serem i musem malinowym

Jak przygotowujemy?
Buraki myjemy, a większe sztuki przekrawamy na pół. Nie obieramy ich ze skóry! Zalewamy wodą i gotujemy przez 45-60 min aż będą miękkie.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (opcja pieczenie góra-dół). Ser kroimy na pół i zawijamy w papier do pieczenia. Zapiekamy przez 15 min aż zacznie się rozpuszczać.
Kiedy buraki wystygną, obieramy je ze skóry i kroimy na cienkie plasterki. Najlepiej za pomocą tarki do warzyw.
Układamy plastry na dwóch talerzach. Na środku talerza układamy zapieczony ser camembert.
Maliny blendujemy na gładki mus, dodajemy oliwę z oliwek i miód. Mieszamy całość.
Gotowe carpaccio z buraka polewamy musem malinowy i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

 

Carpaccio z buraka

Porcja ze zdjęcia ma jakieś 556 kcal, T: 38 g, W: 40 g i B: 19 g.