Usłyszałam ostatnio od mojego prawie-męża, że najlepsze ciasto (oczywiście oprócz brownie) musi być z paciarą. Po wybuchu ataku śmiechu, dowiedziałam się w końcu, że paciara jest niczym innym jak kremem. A jak to z kremami bywa, musi być przeładowany śmietaną, cukrem i masłem. Albo chociaż dwoma z tych trzech. W każdym razie, nijak nie wpisuje się w moje nawyki żywieniowe – nabiału nie jadam, cukier zastępuję stewią/ksylitolem, a masło toleruję tylko kokosowe. Ale jak to mówią: potrzeba matką wynalazków. 😀

Próbowałam różnych połączeń i odkryłam kolejne ulubione, które trafiło do listy moich przysmaków: daktyle i tahini. Z łatwością możemy przygotować z tych dwóch składników przepyszny krem, który świetnie nada się do smarowania kanapek, owocowego deseru lub do przełożenia ulubionego ciasta. Przepis banalnie prosty, bo wystarczy wykonać najzwyklejsze ciasto ucierane. Dodajemy marchewkę, żeby nadać mu oryginalnego smaku. A na końcu, wzbogacić jego smak najlepszym kremem na świecie. Polecam!

Ciasto marchewkowe z kremem – czego potrzebujemy (8 porcji)?
– 100 g mąki orkiszowej
– 80 g mąki ziemniaczanej
– 100 ml oleju rzepakowego
– 50 g stewii/kylitolu
– 3 jajka
– 2 marchewki
– 0.5 cytryny
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do przygotowania kremu:
– 50 g suszonych daktyli
– 30 g tahini (pasty sezamowej)

Ciasto marchewkowe z kremem – jak przyrządzamy?
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, opcja pieczenia góra-dół.
Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem razem ze stewią/ksylitolem na puszystą masę. Kolejno dodajemy przesianą przez sito jedną i drugą mąkę. Do miski wlewamy też olej i mieszamy razem. Na cienki oczkach tarki ścieramy obraną wcześniej marchewkę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki razem. Na końcu dodajemy cynamon i proszek do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny.

DSC06867

Przygotowane ciasto wlewamy do foremki i pieczemy przez 40 min. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło i zostawiamy jeszcze jakieś 10 min, żeby nie opadło.
W międzyczasie przygotowujemy krem do przełożenia placka: daktyle zalewamy wrzątkiem max. 1 cm nad ich powierzchnią. Odstawiamy na kilkanaście minut. Kolejno do blendera wlewamy tahini i daktyle razem z wodą. Blendujemy tak długo aż uzyskamy gładki krem.
Chłodne już ciasto przekrawamy wzdłuż. Rozsmarowujemy gotowy krem z daktyli i tahini. Przykładamy drugą połową. Na wierzchu posypujemy odrobiną mąki kokosowej.

DSC06887

Powyższa porcja to 254 kcal, T: 16 g, W: 28 g, B: 5 g.