W końcu i ja zakupiłam dynię. Zadowolona i dumna z siebie, postanowiłam zrobić puree z pieczonego warzywa. W zamyśle miały powstać z niego wytrawne gofry, ale jak się okazało popełniłam duży błąd, bo do ich przygotowania powinnam była użyć musu z surowej dyni, o czym doniosła mi Instagramowa znajoma. 😉
Tylko, co zrobić, skoro kupiłam tylko jedną dynię, i w całości ją upiekłam? Trzeba było wymyślić coś innego. I tak, po nieudanym eksperymencie z dyniowym goframi, przyszła pora na czekoladowe ciasteczka z dyni. Dla odmiany, te wyszły znakomicie!

W przepisie pojawiła się babka jajowata, bardzo popularny składnik wypieków w świecie diety niskowęglowodanowej (tylko 4 g węgli na 100 g produktu), bo świetnie absorbuje nadmiar wody i wiąże suche komponenty. Do tego jest źródłem błonnika (aż 80 g na 100 g).

Babka jajowata obniża poziom insuliny i cukru we krwi, dzięki swoim włóknom, które spowalniają proces trawienia. Badanie, w którym wzięło udział 56 mężczyzn, chorujących na cukrzycę, pokazało, że spożycie babki jajowatej 2 razy dziennie przez okres 8 tygodni, zmniejszyło u  nich poziom cukru we krwi aż o 11%.*

Co więcej, włókna babki jajowatej, tworząc lepką i zwartą strukturę, mogą pomóc w utrzymaniu poczucia sytości i hamowaniu łaknienia.
Badanie na 12 zdrowych uczestnikach, którym podawano około 10 g babki jajowatej zaraz przed spożywanym posiłkiem, pokazało, że uczucie sytości utrzymywało się u nich do 6 godzin po posiłku.*

Dużo mówi się też o tym, że babka jajowata dobrze robi na serce. Jej włókna mogą zmniejszyć stężenie trójglicerydów we krwi, obniżyć ciśnienie krwi, a co za tym idzie zniweczyć ryzyko występowania chorób układu krążeniowego.*

Czekoladowe ciasteczka z dyni

Czego potrzebujemy? (16 sztuk)
– 400 g puree z dyni
– 1 jajko
– 30 g mąki kokosowej
– 20 g łusek babki jajowatej
– 100 ml mleka kokosowego/migdałowego
– 30 g oleju kokosowego
– 50 g ksylitolu
– 50 g gorzkiej czekolady (u mnie 90% kakao)
– przyprawy: sól, kurkuma, cynamon
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Czekoladowe ciasteczka z dyni

Jak przygotowujemy?
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół).
Dynię kroimy w ćwiartki i wydrążamy pestki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 min aż środek nam zmięknie.

Kiedy warzywo przestygnie, ściągamy skórę i blendujemy. Z jednej małej dyni powinno nam wyjść około 800-900 g puree.
Kolejno, do blendera, dokładamy jajko, mąkę, babkę jajowatą, dolewamy olej kokosowy, mleko i dosypujemy ksylitol, sodę oraz 1 łyżeczkę cynamonu, 0,5 łyżeczki kurkumy i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Czekoladę kroimy w drobną kostkę i wsypujemy do masy  na ciasteczka. Znowu mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju kokosowego. Za pomocą łyżki formujemy ciasteczka. Łącznie powinno ich wyjść około 16 sztuk.
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół).

Czekoladowe ciasteczka z dyni

Czekoladowe ciasteczka z dyni

Po przestygnięciu, gotowe ciasteczka posypujemy zmielonym na proszek ksylitolem.
Jedna sztuka ma jakieś 76 kcal, T: 4 g, W: 6 g i B: 1,4 g. Smacznego! 🙂

*