Nie możemy wejść w Nowy Rok bez czegoś słodkiego, prawda? 😀 Żeby było chociaż trochę tradycyjnie to dzisiaj pojawi się przepis na dobrze znanego wszystkim batona w formie deseru. Przepis jest oczywiście zmodyfikowany na moje własne potrzeby i tym sposobem […]
Czytaj dalejWuzetka chyba zawsze należała do moich ulubionych ciast. Kiedy wchodziłam do cukierni to wybór był oczywisty, nawet jeśli z gabloty wołały do mnie wszystkie bezy, eklery i kremówki świata. Wuzteka mogła przegrać tylko w starciu z kruchą babeczką z kremem […]
Czytaj dalejOficjalnie rozpoczęłam świąteczne przygotowania! Od dzisiaj na blogu będą pojawiać się zdrowe przepisy, które mogą powędrować zarówno na wigilijny stół jak i rodzinny, bożonarodzeniowy obiad. Jestem podwójnie podekscytowana, bo w tym roku święta spędzamy w UKeju i cała kulinarna odpowiedzialność […]
Czytaj dalejAmerykańskich czekoladowych babeczek Reese’s z nadzieniem z masła orzechowego nie muszę chyba nikomu przedstawiać. Przynajmniej w UKeju można je kupić w każdym supermarkecie, a nawet małych spożywczych sklepikach. Przyznam, że po dobrych dwóch latach tutaj, a i przy okazji wcześniejszych […]
Czytaj dalejPrzyszła jesień i nie może być inaczej: polskie jabłka zapełniają sklepowe półki. Jak obiecałam, zamieszczam przepis na mój ulubiony deser z ich udziałem, czyli szarlotkę. Na blogu pojawił się już tzw. klasyk na kruchym spodzie, z udziałem masła i mąki […]
Czytaj dalejPrzychodzi niedziela to chyba najwyższy czas na coś słodkiego, prawda? 🙂 To zerknijcie poniżej na fit kokosanki, które znowu udało mi się przygotować bez dodawania cukru. Głównym składnikiem dzisiejszego deseru został olej kokosowy, który nieprzerwanie rządzi w mojej kuchni. Używam […]
Czytaj dalejCukier, cukier, cukier… Czytając etykiety produktów, ciężko natknąć się na jakiś rarytas, który nie ma go w składzie. Mnie jednak udało się upiec słodki placek kokosowy, celowo nie dodając cukru (wyłączając fruktozę zawartą w czereśniach). Zamiast niego użyłam masła kokosowego, które […]
Czytaj dalejPrzychodzi weekend, urodziny czy parapetówka i człowiek chciałby przygotować coś słodkiego. W ręce wpada nam awokado, myślimy jak go użyć, żeby dostarczyć organizmowi dobrych tłuszczy. Doskonale wiemy, że podstawę prawie każdego ciasta stanowią mąka i cukier, a my te produkty wykluczyliśmy […]
Czytaj dalejUsłyszałam ostatnio od mojego prawie-męża, że najlepsze ciasto (oczywiście oprócz brownie) musi być z paciarą. Po wybuchu ataku śmiechu, dowiedziałam się w końcu, że paciara jest niczym innym jak kremem. A jak to z kremami bywa, musi być przeładowany śmietaną, […]
Czytaj dalejTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Co powiecie na sernik? Pączki i faworki będą do nas machać z każdej sklepowej półki. Znajomi przyniosą do pracy cały karton ciepłych, polanych lukrem bułeczek. Pewnie niektórzy pracodawcy zamówią dostawę do samego biurka. Twojego […]
Czytaj dalej