Galaretka z owocami to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Zazwyczaj pojawiała się jako deser po niedzielnym obiedzie. Babcia serwowała ją w towarzystwie tony bitej śmietany i kawałków czekolady (o dziwo, gorzkiej!). Dlatego weekendy były takie wyjątkowe. Teraz sprawy zupełnie inaczej się mają i zamiast sklepowej mieszanki, na stole pojawia się domowa galaretka truskawkowa. A co złego jest w tej kupnej? To zależy.
Na stronie Czytaj skład pojawiło się kiedyś porównanie kilku egzemplarzy gotowych do przyrządzenia galaretek. Tam, gdzie komponenty kończyły się na cukrze, żelatynie, regulatorze kwasowości (kwasie cytrynowym) i aromatach wyłonił się uniesiony kciuk. Niestety, na innych opakowaniach załączono informację o obecności barwników, stabilizatorów czy też proszku truskawkowym. To ciekawe, że do przygotowania sproszkowanej galaretki truskawkowej potrzeba było aż kilkunastu składników, podczas gdy, może ją zrobić z mrożonych owoców i żelatyny, której spożywanie przynosi zdrowotne korzyści.
“Żelatyna (…) jest mieszaniną białek o różnych łańcuchach, które pochodzą głównie z kolagenu.”*
Domowa galaretka truskawkowa
Czego potrzebujemy? (4 porcje)
– 1/2 kg mrożonych truskawek
– 3 łyżeczki żelatyny
– 300 g jogurtu kokosowego (użyłam jogurtu PlantOn)
– opcjonalnie: ksylitol/miód
Domowa galaretka truskawkowa
Jak przygotowujemy?
Zamarznięte truskawki przekładamy do garnka, podlewamy wodą i zagotowujemy.
Odlewamy szklankę gorącego soku, wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Kolejno przelewamy szklankę soku do garnka z truskawkami i znowu mieszamy. Opcjonalnie dosładzamy galaretkę łyżką miodu lub ksylitolu. Zostawiamy do przestygnięcia.
Kiedy galaretka się schłodzi, rozlewamy ją do szklanek i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ubijamy mikserem jogurt, opcjonalnie dodając łyżkę zmielonego na puch ksylitolu. Nakładamy na zastygniętą galaretkę.
Jedna porcja bez dodatku ksylitolu ma jakieś 187 kcal, T: 5 g, W: 34 g i B: 4,5 g. Smacznego! 🙂
*A. Sionkowska, Biopolimery, https://repozytorium.umk.pl/bitstream/handle/item/3016/Biopolimery-ISDMP-END%201.pdf?sequence=1