Jest dużo sposobów na przygotowanie domowych lodów. Jedni używają tłustej śmietany, inni jogurtu naturalnego, a Ci, którzy unikają nabiału, wybierają mleczko kokosowe. Ja też postawiłam na bezmleczną opcję i przygotowałam przepis na domowe lody rabarbarowe.
Tak naprawdę są dwie podstawowe metody na zrobienie lodów, używając blendera kielichowego. Możemy użyć mrożonych owców, dodać ulubiony zabielacz (śmietanę-kremówkę, jogurt czy mleczko kokosowe) i słodziło. Jeżeli mamy blender o dużej mocy to bez problemu poradzimy sobie ze zblendowaniem mrożonej bryły, która zamieni się w kremową masę.
Druga opcja wymaga odrobiny cierpliwości i wolnego czasu. Możemy wykorzystać surowe owoce, dodać zabielacz i słodziło, zblendować i dopiero całość zamrozić. Zanim lody będą gotowe, potrzeba min. 4 h. Tego drugiego sposobu użyłam w poniższym przepisie. Wykorzystałam foremki do zrobienia lodów na patyku.
Domowe lody rabarbarowe
Czego potrzebujemy? (4 porcje)
– 100 g mleczka kokosowego (o dużej zawartości miąższu, min. 60%)
– 5-6 łodyg rabarbaru (ok. 300 g)
– 1/2 cytryny
– 75 g ksylitolu (lub innego słodzidła)
– 1 łyżka masła klarowanego.
Domowe lody rabarbarowe
Jak przygotowujemy?
Rabarbar dokładnie obieramy i kroimy w grube plastry. Zasypujemy go 3 łyżkami ksylitolu (ok 45 g), skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut, żeby puścił sok. Następnie odlewamy sok. I wrzucamy rabarbar na patelnię, na rozpuszczone masło klarowane.
Rabarbar smażymy aż zmięknie i studzimy.
Pozostałą część ksylitolu mielimy na puch. Rabarbar przekładamy do blendera, dolewamy mleczko kokosowe i ksylitol. Blednujemy na gładką masę.
Kolejno rozlewamy do czterech foremek na lody, zamykamy i wkładamy do zamrażalnika na min. 4 godziny.
Po kilku godzinach możemy próbować.
Jedna porcja ma jakieś 87 kcal, T: 7,8 g, W: 2 g, B: 0,8 g. Smacznego!
Zobacz również