Kiedy ciepła, złota jesień niespodziewanie się kończy, a zamiast niej przychodzi, wiejąca chłodem, zapowiedź zimy, mamy ochotę nakryć się kocem i spod niego nie wychodzić. Wtedy idealnie sprawdzają się grube, wełniane skarpety, książka i kubek z gorącą herbatą.
Ja, żeby trochę się rozgrzać i przepędzić zbliżające się mrozy, postanowiłam zrobić dżem pomarańczowy z goździkami. Goździki od zawsze kojarzą mi się z cytrusami, bo wielokrotnie tworzą pachnącą ozdobę w bożonarodzeniowej dekoracji. Dodatkowo, idealnie podkręcają smak owoców, dzięki swojemu wyrazistemu, korzennemu aromatowi i ostremu smakowi.

Goździki, jako przyprawa, często występują w mięsnych marynatach oraz są niezbędnym dodatkiem do grzanego piwa czy wina. Natomiast olejek goździkowy ma znacznie szersze zastosowanie. Już w średniowieczu był stosowany jako środek przeciwbólowy do łagodzenia bólu zębów, a w czasach późniejszych dodawano go do tlenku cynku, aby wyprodukować wypełnienia stosowane do ubytków w uzębieniu. Jest też składnikiem kosmetyków do dezynfekcji rąk, wielu past do zębów, a także płynów do płukania dziąseł, dzięki swojemu antybakteryjnemu działaniu.*

Olejek goździkowy ma również zastosowanie w aromaterapii. Stosuje się go w łagodzeniu bólów mięśniowych i reumatycznych, do masażu, a także jako dodatek do kąpieli. Może być świetnym odświeżaczem powietrza, zwłaszcza w połączeniu z innymi korzennymi zapachami, olejkami cytrusowymi czy też olejkiem z bazylii.*

A na sam koniec warto dodać, że olejek goździkowy ma działanie pobudzające i energetyczne, pomaga w koncentracji, buduje pewność siebie i poprawia efektywność myślenia.*

To chyba warto spróbować, co? 🙂

Dżem pomarańczowy z goździkami

Czego potrzebujemy? (1 litr)
– 8 pomarańczy
– 4 cytryny
– 10 goździków
– 100 g ksylitolu

Dżem pomarańczowy z goździkami

Jak przygotowujemy?

Pomarańcze i cytryny przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Miąższ przekładamy do miski, pozbywając się białych części, pestek i włókien. To bardzo istotne, bo w przeciwnym razie, dżem wyjdzie nam gorzki.

Połowę skórek wyrzucamy, a drugą połowę zalewamy wrzątkiem tak, żeby je zakryć. Gotujemy około 5 min i zostawiamy do przestygnięcia. Potem ściągamy białe części z ich wewnętrznej strony.

Miąższ razem ze skórkami przekładamy do garnka, dodajemy ksylitol i goździki, i całość gotujemy na małym ogniu przez 2-3 h aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Po przestygnięciu dżem blendujemy na gładko i przekładamy do wcześniej wyparzonych i wysuszonych słoików. Pasteryzujemy około 30 min.

Dżem pomarańczowy z goździkami

Z powyższej porcji otrzymamy około 1 litr dżemu. 100 ml gotowego produktu to jakieś 81 kcal, T: 0,2 g, W: 21 g, B: 1,2 g. Smacznego 🙂

* K. Nowak, J. Ogonowski, M. Jaworska, K. Grzesik, Olejek goździkowy – właściwości i zastosowanie, Chemik 2012