Jak ten czas szybko leci – to już 10 fit jadłospis! Na szczęście pomysły mi się nie kończą, a i stron, na których znajduję inspirację, nie brakuje. Ostatnio namiętnie odwiedzam zakładkę Przepisy fit, którą zdecydowanie mogę Wam polecić. Posiłki niejednokrotnie mają rozpisaną kaloryczność, są proste i szybkie w przygotowaniu. Moim faworytem została sałatka z pieczoną dynią, szpinakiem, kaszą pęczak i orzechami włoskimi – smakuje rewelacyjnie! Mimo, że świeżej dyni pewnie nie dostaniecie to zawsze można zastąpić ją mrożoną albo piżmową.
Coraz częściej przygotowuję też domowe słodycze, które mogą poleżeć w lodówce kilka dni i łatwo zapakować je do pracy. Idealnie spełniają się w formie przekąski. Staram się wykorzystywać warzywa jako ich bazę, stąd też fasolowe ciasto i dyniowe muffiny. Bez obaw, jeżeli dodacie miód lub osłodzicie je stewią, będą Wam smakować. 😉
To do dzieła!
Fit jadłospis #10 – śniadania:
Jabłkowe placuszki z chia, płatkami owsianymi i jogurtem greckim, przełożone dżemem morelowy i gorzką czekoladą (445 kcal)
Jajecznica z pełnoziarnistą tortillą i miksem sałat w sosie czosnkowym (403 kcal)
Deser jabłkowy z chia, jogurtem naturalnym i orzechami włoskimi, przełożony mandarynką i pestkami granatu (507 kcal)
Kasza manna na mleku z suszonymi śliwkami i kawałkami gorzkiej czekolady (402 kcal)
Kasza kukurydziana na mleku, podana w słoiku po maśle orzechowym, posypana suszonymi bananami (493 kcal)
Fit jadłospis #10 – przekąski:
Sernik na zimno z rodzynkami, posypany gorzką czekoladą (70 kcal)
Koktajl bananowy na bazie kefiru (179 kcal)
Mieszanka orzechów (nerkowce, pistacje) i nasion (słonecznik, sezam, siemię lniane)
Muffiny dyniowe na mące gryczanej z gorzką czekoladą (206 kcal)
Ciasto fasolowe na mleku kokosowym z suszoną żurawiną (132 kcal)
Fit jadłospis #10 – obiady:
Pełnoziarniste spaghetti z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i orzeszkami piniowymi (493 kcal)
Pulpety z indyka i batatów w panierce z chipsów wielozbożowych Sunbites, mieszanka gotowanych warzyw (387 kcal)
Kurczak w sosie jogurtowo-chrzanowym na białej niepalonej kaszy gryczanej, ćwikła (518 kcal)
Kopytka z batatów, połówka awokado z mieszanką fasoli i kukurydzy (475 kcal)
Pieczona dynia piżmowa w miodzie z kaszą pęczak, szpinakiem, serem feta, orzechami włoskimi i sosem balsamicznym (486 kcal)
Fit jadłospis #10 – kolacje:
Pieczone placki z cukinii, przełożone serkiem wiejski i wędzonym grenadierem (397 kcal)
Rożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem kozim (544 kcal)
Orientalny rosół z pełnoziarnistym makaronem i filetem z łososia (350 kcal)
Pieczony kalafior z ciecierzycą i pestkami granatu (419 kcal)
Pulpety z łososia i soczewicy w tropikalnej salsie, kiełki fasoli (387 kcal)