Lato zbliża się wielkimi krokami. Pewnie niejednym dały się już we znaki upały i burze, nadchodzące nie wiadomo skąd. Do tego wszystkiego dochodzą jeszcze egzaminy, bo przecież sesja letnia zawsze trudniejsza niż zimowa, a tu jeszcze presja, żeby tak mieć wolny wrzesień. 😀 Truskawki się kończą, po to jednak, by zrobić miejsce malinom i borówkom. Owoce i warzywa sezonowe rządzą!
W dzisiejszym Fit jadłospisie na kolacje pojawiają się zupy. Po pierwsze lekkie – można z powodzeniem pójść spać o niezapchanym żołądku, po drugie zdrowe – przecież zawierają tylko warzywa i wodę!
Jak pewnie zauważycie, do grona moich urządzeń kuchennych dołączyła również gofrownica. Przyznam szczerze, że nadal szukam idealnego przepisu na gofry. Oczywiście takie bez roztopionego masła, cukru i pszennej mąki. Kiedyś wyszły mi idealnie – bazując na mące kokosowej i dodając odżywki białkowej, ale zapomniałam jakich użyłam proporcji. No nic, próbuję dalej. Jak macie swój ulubiony przepis to podeślijcie w komentarzu. 😉
A tymczasem – miłego dnia wszystkim!
Fit jadłospis #12 – Śniadania:
Tosty kokosowe podane z gruszką, truskawką, orzechami włoskimi i miodem (459 kcal)
Gofry czekoladowe z jogurtem greckim, dżemem wiśniowym, gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi (526 kcal)
Komosa ryżowa gotowana na herbacie z miodem i cytryną, przełożona twarogiem i dżemem wiśniowym, posypana płatkami migdałów (489 kcal)
Racuchy orkiszowe z serkiem wiejskim, wiśniami i miodem (438 kcal)
Placki kokosowe z truskawkami (360 kcal)
Fit jadłospis #12 – Przekąski:
Ciasto kokosowo-bananowe z suszonymi jagodami (168 kcal)
Ciasto gryczane z borówkami, gałka lodów waniliowych (166 kcal)
Gofry gryczane z twarogiem i truskawkami (301 kcal)
Sernik z odżywką białkową i jagodami (114 kcal)
Budyń waniliowy ze śliwką i truskawkami (202 kcal)
Fit jadłospis #12 – Obiady:
Wołowina stir fry w sezamie grillowana z marchewką, zielonym grochem w strączkach, podana na kaszy jęczmiennej (371 kcal)
Risotto z zielonym groszkiem, gotowanym dorszem i pesto z jarmużu (398 kcal)
Polędwica wieprzowa marynowana z gruszką, podana na młodych ziemniakach (396 kcal)
Pełnoziarniste spaghetti z grillowaną cukinią, ciecierzycą, kaparami i suszonymi pomidorami (396 kcal)
Ryż basmati z kurczakiem po hawajsku (409 kcal)
Fit jadłospis #12 – Kolacje:
Pełnoziarnista tortilla ze szpinakiem, tuńczykiem, papryką i ogórkiem (332 kcal)
Zupa z botwinki i batata (30 kcal)
Kuskus z mieszanką fasoli i twarogiem (308 kcal)
Omlet orkiszowy z wędzonym łososiem, pomidorem i szczypiorkiem (288 kcal)
Krem z gruszki i pasternaku, podany z prażonymi płatkami migdałów (208 kcal)