Wakacje to chyba najtrudniejszy moment na to, żeby trzymać się diety. Dni stają się dłuższe, noce szybko się kończą, a my chętniej wychodzimy na miasto, kiedy w domach brakuje świeżego powietrza, a słońce świeci przez szyby. A jak już wychodzimy to i wracać się nie chce, bo przecież zaraz zrobi się jasno i powita nas nowy dzień. Pozwalamy sobie na alkohol w większych dawkach niż zwykle, bo na upał najlepsze lodowate piwko, a jak zgłodniejemy to zawsze możemy zahaczyć o jakoś budkę z pysznym, ociekającym tłuszczem jedzeniem… Znacie to? 🙂
Można temu zaradzić, przynajmniej częściowo. Ja staram się planować każdy posiłek, żeby jadać regularnie. Zakupy robię dwa razy w tygodniu i zawsze wiem, co będę przygotowywać na obiad. Gotuję najczęściej na dwa dni. Kiedy wychodzę ze znajomymi to zabieram zbożowe ciastka albo baton muesli, gdybym zrobiła się głodna. Wtedy szanse na rzucenie się na fast food maleją. Jak piję alkohol to stawiam na lekkie białe wino tudzież cydr, szerokim łukiem omijam kolorowe drinki. A kiedy mam świadomość, że jednego wieczoru pozwoliłam sobie na więcej to następnego dnia decyduję się na mniejsze porcje i ograniczam kaloryczność.
Lato można przetrwać bez wahań wagi, warto tylko czasem dwa razy zastanowić się, co jadać na co dzień, a co sporadycznie. 🙂
Fit jadłospis – Śniadania:
Grzanki francuskie z chleba żytniego z czerwoną papryką Omlet z żółtą papryką i kiełkami rzodkiewki
Płatki jaglane na mleku z masłem orzechowym
Puszysty omlet z masłem orzechowym
Jogurt naturalny z brzoskwinią i borówkami
Fit jadłospis – Przekąski:
Serek wiejski z blanszowanymi migdałami, rodzynkami i słonecznikiem Kawałki czerwonej papryki i rzodkiewki Cząstki jabłka i rabarbaru
Serek wiejski z pieczonym rabarbarem
Czereśnie
Fit jadłospis – Obiady:
Vege talerz (zapiekany bakłażan z cukinią, grillowany ser halloumi, kuskus z marchewką, falafel, pszenna pita) Grillowany kurczak faszerowany daktylami z kaszą gryczaną i sałatą, polaną jogurtemMakaron pełnoziarnisty z krewetkami w sosie słodko-ostrym
Grillowany łosoś z kaszą kuskus, mango, cebulką i świeżym ogórkiem Tarta gryczana z papryką, pieczarkami, kurczakiem i mozzarellą, z sałatą lodową
Fit jadłospis – Kolacje:
Śródziemnomorska (zapiekane ziemniaki, papryka, cebula i pomidory) Pumpernikiel z serkiem łososiowym, jajkiem, pomidorami i szczypiorkiem
Kasza gryczana zapiekana z kurczakiem, żurawiną i serem wędzonym
Chleb pełnoziarnisty z serkiem, sałatą, pasztetem z indyka i rzodkiewką Kasza manna z masłem orzechowym i twarogiem
Smacznego!