Pisałam już kiedyś, że życie składa się z małych rytuałów, które z czasem stają się codziennością. Dla mnie obowiązkiem (albo i przyjemnością) stało się robienie zdjęć posiłkom przed ich zjedzeniem. Dzięki temu, mogę podzielić się z Wami moimi zwyczajami żywieniowymi i odkryciami kulinarnymi. Tych drugich chyba nigdy nie będzie mi dość!
Przyznam się, że z niecierpliwością czekam każdego weekendu. Rytuałem stało się, że mój Luby w sobotę rano robi naleśniki/omlety, a ja francuskie tosty w niedzielę. W pozostałe dni tygodnia zaczynam dzień od owsianki/jaglanki, którą już zjadam w pracy, bo wyspać też się lubię. Dlatego w weekend mogę celebrować spędzane razem poranki i ulubione śniadania.
Przy okazji, chcę polecić jedno miejsce, do którego miałam okazje zaglądnąć w Opolu. Naleśnikarnia Manekin urzekła mnie bogactwem menu i łączeniem smaków. Fajna sprawa, bo w swojej ofercie mają również naleśniki wieloziarniste (siemię lniane, sezam, słonecznik, dynia) i orkiszowe. Za to wielki plus!
Zobaczcie zresztą sami, co nowego pojawiło się w moim jadłospisie. Dla uproszczenia dodaję również kaloryczność posiłków. 😉
Fit jadłospis #8 – śniadania:
Naleśniki kakaowo-bananowe, polane miodem i posypane płatkami migdałów (420 kcal)
Francuskie tosty z serem cheddar i sałatką z papryki, pomidora, ogórka kiszonego, kukurydzy
i oliwek (427 kcal)
Miodowy omlet z jogurtem greckim i bananem (388 kcal)
Kanapki z chleba żytniego z domowa pastą krabową i świeżym ogórkiem (330 kcal)
Cebulowy omlet posypany pestkami dyni (343 kcal)
Fit jadłospis #8 – przekąski:
Kawałki chrupkiego pieczywa z kiwi i rodzynkami, polane miodem (282 kcal)
Sernik z tofu na owsianym spodzie z gorzką czekoladą i płatkami migdałów (160 kcal)
Śliwki (100 kcal)
Kakaowe muffiny z komosą i malinami (280 kcal)
Kiść winogron (120 kcal)
Fit jadłospis #8 – obiady:
Makaron pełnoziarnisty z dyniowym musem, wędzonym filetem z kurczaka i natką pietruszki (378 kcal)
Lasagne z filetem z łososia i cukinią (470 kcal)
Naleśnik wieloziarnisty z krewetkami, cukinią i porem
Gołąbki z farszem z ryżu jaśminowego i mielonego indyka, polane sosem pieczarkowym na bazie jogurtu greckiego (340 kcal)
Makaron pełnoziarnisty z wędzonym łososiem, jogurtem naturalnym i świeżą natką pietruszki (444 kcal)
Fit jadłospis #8 – kolacje:
Leczo z kiełbasą z piersi kurczaka, cukinią, papryką, cebulą i przecierem pomidorowym (210 kcal)
Placki z cukinii z wędzonym łososiem i jogurtem greckim (268 kcal)
Pieczony ziemniak faszerowany awokado, kukurydzą i papryką, zapiekany z serem cheddar (400 kcal)
Sałata z pomidorem, jajkiem, paluszkami krabowymi i serem halloumi (418 kcal)
Kuskus z ricottą, czerwoną fasolą, brokułem i pieczarkami (432 kcal)
Smacznego! 🙂