Zima nigdy nie sprzyja odchudzaniu. Myślimy tylko o tym, by schować się w grube, wełniane swetry, które przy okazji zakryją wszelkie niedoskonałości. Nawet nasze babcie od zawsze powtarzały, że warto nabyć trochę ciała, od którego będzie nam cieplej. 😀

Moim zdaniem, zima to idealny czas, żeby zacząć naszą walkę o zdrową, szczupłą sylwetkę, aby do lata wyglądać idealnie. Po drodze zapewne czekają nas wzloty i upadki, i nie obejdzie się bez chwil zwątpienia. Dlatego mamy wystarczająco dużo czasu, żeby podnieść się, otrzepać i zacząć od nowa po raz kolejny.

Co jednak zrobić, kiedy w te chłodne, zimowe wieczory nachodzi nas ochota na coś słodkiego? Jest na to kilka sposobów.

  1. Planuj swoje posiłki. Zastanów się, co będziesz jeść i kiedy to przygotujesz. Pamiętaj o rozkładzie 4 – 5 posiłków w ciągu dnia z 3 – 4 godzinami przerwy miedzy nimi. Pozwoli Ci to uniknąć napadów głodu.
  2. Zacznij dzień od ciepłego posiłku. Ja preferuję owsiankę, jaglankę albo kasze manną. Dodaje do nich suszone owoce i orzechy, które dają mi poczucie sytości na długi czas i niwelują apetyt na słodycze.
  3. Przyrządzaj na kolacje zupy z rozgrzewającymi przyprawami, takimi jak chilli czy imbir, które dodatkowo pobudzą Twój metabolizm.
  4. Postanów sobie, że jesz tylko słodkości wykonane własnoręcznie. Kiedy przyjdzie krytyczny moment, a Ty nie będziesz mieć niczego pod ręką, zastanowisz się dwa razy czy rzeczywiście chce Ci się to przygotować. Dodatkowo będziesz kontrolować ilość cukru. Pamiętaj, że czasem napady głodu to tylko nasze zachcianki.
  5. Pij dużo owocowych herbat, dodawaj do nich miód, imbir, cytrynę lub domowe konfitury. Zwłaszcza po posiłku, zaserwuj sobie gorący kubek napoju, zamiast sięgać po deser.

Powodzenia! A jeśli szukasz inspiracji na ten tydzień to zerknij poniżej na nowiutki jadłospis. Może coś się spodoba. 🙂

Fit jadłospis #9 – śniadania:

jaglanka z pomelo

Jaglanka na wodzie z owocem persymony i winogronami (388 kcal)

naleśniki z miodem

Naleśniki z mąki kukurydzianej z pieczoną gruszką, polane miodem (390 kcal)

kasza manna z nerkowcami

Kasza manna na mleku z sosem śliwkowym i orzechami nerkowca (484 kcal)

bułka drożdżowa

Bułka drożdżowa z mąki kukurydzianej z pieczonymi jabłkami i cynamonem (335 kcal)

omlet z pastą łososiową

Omlet na mące żytniej z serem żółtym, pieczenią z łososia i świeżym ogórkiem (368 kcal)

Fit jadłospis #9 – przekąski:

ciastka dyniowe

Ciasteczka dyniowe (280 kcal)

serek wiejski z suszonymi owocami

Serek wiejski z dżemem malinowym i mieszanką suszonych owoców (379 kcal)

chałwa

Chałwa migdałowa (175 kcal)

kokosanki

Kokosanki (300 kcal)

pieczone jabłka z kruszonką

Pieczone jabłka pod kruszonką z mąki żytniej i cukru trzcinowego (298 kcal)

Fit jadłospis #9 – obiady:

pad thai

Pad thai z krewetkami (590 kcal)

tortilla ruska

Pełnoziarnista tortilla z serem typu włoskiego, kiełbasą żywiecką i szczypiorkiem (443 kcal)

bulgur po meksykańsku

Kasza bulgur z kurczakiem i mieszanką meksykańską (415 kcal)

pizza z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora z pieczarkami, papryką, czerwoną cebulą, filetem z indyka
i mozzarellą (310 kcal)

bulgur z halloumi

Kasza bulgur z awokado, grillowanym serem halloumi i sosem słodko-ostrym (461 kcal)

Fit jadłospis #9  – kolacje:

tortilla z hummusem

Pełnoziarnista tortilla z hummusem i sałatka z papryki, pomidora i awokado (345 kcal)

łosoś z awokado

Chleb pełnoziarnisty z wędzonym łososiem i awokado (360 kcal)

paluszki krabowe z jajkiem

Paluszki krabowe z gotowanym jajkiem, oliwkami, jogurtem greckim i rzeżuchą (381 kcal)

pulpety z tuńczyka

Pulpety z tuńczyka i czerwonych ziemniaków ze smażoną marchewką (358 kcal)

sałatka z persymoną

Sałata lodowa z papryką, awokado, rzodkiewką, ogórkiem, pomidorem i persymoną (339 kcal)