Zima nigdy nie sprzyja odchudzaniu. Myślimy tylko o tym, by schować się w grube, wełniane swetry, które przy okazji zakryją wszelkie niedoskonałości. Nawet nasze babcie od zawsze powtarzały, że warto nabyć trochę ciała, od którego będzie nam cieplej. 😀
Moim zdaniem, zima to idealny czas, żeby zacząć naszą walkę o zdrową, szczupłą sylwetkę, aby do lata wyglądać idealnie. Po drodze zapewne czekają nas wzloty i upadki, i nie obejdzie się bez chwil zwątpienia. Dlatego mamy wystarczająco dużo czasu, żeby podnieść się, otrzepać i zacząć od nowa po raz kolejny.
Co jednak zrobić, kiedy w te chłodne, zimowe wieczory nachodzi nas ochota na coś słodkiego? Jest na to kilka sposobów.
- Planuj swoje posiłki. Zastanów się, co będziesz jeść i kiedy to przygotujesz. Pamiętaj o rozkładzie 4 – 5 posiłków w ciągu dnia z 3 – 4 godzinami przerwy miedzy nimi. Pozwoli Ci to uniknąć napadów głodu.
- Zacznij dzień od ciepłego posiłku. Ja preferuję owsiankę, jaglankę albo kasze manną. Dodaje do nich suszone owoce i orzechy, które dają mi poczucie sytości na długi czas i niwelują apetyt na słodycze.
- Przyrządzaj na kolacje zupy z rozgrzewającymi przyprawami, takimi jak chilli czy imbir, które dodatkowo pobudzą Twój metabolizm.
- Postanów sobie, że jesz tylko słodkości wykonane własnoręcznie. Kiedy przyjdzie krytyczny moment, a Ty nie będziesz mieć niczego pod ręką, zastanowisz się dwa razy czy rzeczywiście chce Ci się to przygotować. Dodatkowo będziesz kontrolować ilość cukru. Pamiętaj, że czasem napady głodu to tylko nasze zachcianki.
- Pij dużo owocowych herbat, dodawaj do nich miód, imbir, cytrynę lub domowe konfitury. Zwłaszcza po posiłku, zaserwuj sobie gorący kubek napoju, zamiast sięgać po deser.
Powodzenia! A jeśli szukasz inspiracji na ten tydzień to zerknij poniżej na nowiutki jadłospis. Może coś się spodoba. 🙂
Fit jadłospis #9 – śniadania:
Jaglanka na wodzie z owocem persymony i winogronami (388 kcal)
Naleśniki z mąki kukurydzianej z pieczoną gruszką, polane miodem (390 kcal)
Kasza manna na mleku z sosem śliwkowym i orzechami nerkowca (484 kcal)
Bułka drożdżowa z mąki kukurydzianej z pieczonymi jabłkami i cynamonem (335 kcal)
Omlet na mące żytniej z serem żółtym, pieczenią z łososia i świeżym ogórkiem (368 kcal)
Fit jadłospis #9 – przekąski:
Ciasteczka dyniowe (280 kcal)
Serek wiejski z dżemem malinowym i mieszanką suszonych owoców (379 kcal)
Chałwa migdałowa (175 kcal)
Kokosanki (300 kcal)
Pieczone jabłka pod kruszonką z mąki żytniej i cukru trzcinowego (298 kcal)
Fit jadłospis #9 – obiady:
Pad thai z krewetkami (590 kcal)
Pełnoziarnista tortilla z serem typu włoskiego, kiełbasą żywiecką i szczypiorkiem (443 kcal)
Kasza bulgur z kurczakiem i mieszanką meksykańską (415 kcal)
Pizza na spodzie z kalafiora z pieczarkami, papryką, czerwoną cebulą, filetem z indyka
i mozzarellą (310 kcal)
Kasza bulgur z awokado, grillowanym serem halloumi i sosem słodko-ostrym (461 kcal)
Fit jadłospis #9 – kolacje:
Pełnoziarnista tortilla z hummusem i sałatka z papryki, pomidora i awokado (345 kcal)
Chleb pełnoziarnisty z wędzonym łososiem i awokado (360 kcal)
Paluszki krabowe z gotowanym jajkiem, oliwkami, jogurtem greckim i rzeżuchą (381 kcal)
Pulpety z tuńczyka i czerwonych ziemniaków ze smażoną marchewką (358 kcal)
Sałata lodowa z papryką, awokado, rzodkiewką, ogórkiem, pomidorem i persymoną (339 kcal)