Ostatnio miałam ochotę trochę poeksperymentować z kuchnią hiszpańską. W pierwszej kolejności padło na podsmażanego omleta z dodatkiem ziemniaków, czyli Tortilla de patatas. Wspomniałam jednak o eksperymencie, bo w moim przepisie bataty wygrały z tradycyjnymi kartoflami, a żeby całość była jeszcze bardziej hiszpańska, dodałam tradycyjnej kiełbasy chorizo. W efekcie wyszła mi odmiana chłopska, podobna do ulubionej potrawy Sancho Pansy z Don Kichota. W książce giermek zajadał się omletem przygotowanym na boczku i cebuli, oczywiście z dodatkiem ziemniaków. Myślę jednak, że moja hiszpańska tortilla z chorizo i batatami też przypadłaby mu do gustu.* 😀

W tradycyjnej recepturze, bardzo ważne jest, żeby zacząć od podsmażenia surowych ziemniaków, a ich obróbka termiczna może zająć chwilę. Dzięki temu, kartofle będą bardziej chrupiące i nie rozpadną się na patelni. Co do samej patelni, to warto użyć takiej z wysokimi ściankami, bo omlet jest dość wysoki i ułatwi nam to jego późniejsze obrócenie. Hiszpańska tortilla powinna mieć złocistą, przypieczoną skórę, ale nadal być miękką w środku, a to nie lada wyzwanie. Przewrócenie potrawy też bywa problematyczne, bo masa na wierzchu nadal bywa pływająca, kiedy spód jest już gotowy. Szczegóły poniżej. 😉

Hiszpańska tortilla z chorizo i batatami

Czego potrzebujemy? (2-4 porcje)
– 250 g batatów
– 3 jajka
– 100 g kiełbasy chorizo
– 100 g sera feta lub halloumi
– 150 ml mleka kokosowego
– 1/2 cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju kokosowego
– pęczek natki pietruszki
– przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

Hiszpańska tortilla z chorizo i batatami

Jak przygotowujemy?
Jajka wbijamy do miski, doprawiamy do smaku i roztrzepujemy. Dolewamy mleko kokosowe i razem mieszamy.
Bataty obieramy na skóry i kroimy w talarki. Na patelni (moja ma ok. 25 cm średnicy) rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy słodkie ziemniaki. Podsmażamy przez ok. 10 min aż zmiękną. Kolejno ściągamy z palnika i przekładamy do miski z masą jajeczną.
Na tę samą patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy, a potem dodajemy do reszty składników.
Kiełbasę chorizo kroimy w cienkie plastry, ser feta/halloumi w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy i dorzucamy do masy jajecznej. Wszystko dokładnie mieszamy.
Całość wylewamy na rozgrzany olej kokosowy i smażymy pod przykryciem przez ok. 10 min. Potem delikatnie przykładamy talerz i przerzucamy tortillę do góry dnem. Potem zsuwamy na patelnię, żeby omlet zarumienił się z obu stron. Pieczemy jeszcze 10 min pod przykryciem.

Hiszpańska tortilla

Hiszpańska tortilla

I gotowe! Połówka ze zdjęcia ma jakieś 713 kcal, T: 54 g, W: 34 g i B: 30 g.
Hiszpańska tortilla jest bardzo sycącą i dla jednej osoby w zupełności wystarczy 1/4 patelni. Smacznego! 🙂

*Wikipedia