Przyszedł wrzesień. Zaraz jesień. Zaczną się katary, kaszle i chrypki.
A może w tym roku wcale się nie zaczną? Co możemy zrobić, zanim przyjdą deszczowe dni? Jak dbać o odporność?
Jak dbać o odporność? – Mocny i zdrowy organizm.
Jedni mówią, że odporność zaczyna się na talerzu, inni twierdzą, że w jelitach. W obu przypadkach chodzi o odpowiedni sposób odżywiania. Dlaczego? Najłatwiej wytłumaczyć to obrazowo. Można wyobrazić sobie dwóch mężczyzn. Jeden jest wyprostowany, opalony, dobrze zbudowany, ma prawidłową masę ciała, mocne kości, zęby i paznokcie. Drugi ma widoczną niedowagę lub, wręcz przeciwnie, znaczną nadwagę, bladą cerę z sińcami pod oczami, ma matowe włosy, plamy na paznokciach, chodzi wiecznie pochylony. Który z tych dwóch mężczyzn będzie łatwiejszą ofiarą dla przestępcy? Którego z nich będzie łatwiej zaatakować i zabrać mu portfel? Oczywiście, tego drugiego. Pierwszy, zacznie uciekać albo będzie się bronił. To samo zrobi jego układ odpornościowy, kiedy zaatakują go wirusy czy bakterie. Zamiast się poddać, zacznie walczyć.
Jak dbać o odporność? – Odpowiednia dieta.
Autorzy książki The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care wspominają o dwóch głównych produktach, które najlepiej wykluczyć z diety, żeby wzmocnić organizm i zadbać o zdrowie. Są to przetworzone, rafinowane oleje roślinne oraz produkty, zawierające substancje słodzące, takie jak cukier, syrop glukozowo-fruktozowy i sztuczne słodziki.*
Dostarczają albo pustych kalorii, albo szkodliwych substancji, które będą osłabiać układ odpornościowy.
Zamiast nich, warto wprowadzić do codziennego jadłospisu:
- buliony
- podroby
- jajka
- masło (pochodzące od krów wypasanych na łąkach)
- niepasteryzowane mleko (jeżeli jest tolerowane)
- produkty kiszone i fermentowane
- tran (olej z wątroby dorsza)
- warzywa i owoce (najlepiej sezonowe i ekologiczne odmiany lub pochodzące ze sprawdzonego źródła).*
Jak dbać o odporność? – Buliony.
Jakie właściwości mają powyższe pokarmy? Buliony przygotowywane na kurzych, kaczych, wołowych, jagnięcych czy rybich kościach są bogatym źródłem żelatyny oraz aminokwasów (glicyny). Żelatyna pozwala zadbać o zdrowe kości, ścięgna, ale zapewnia również odpowiednią budowę i funkcjonowanie układu pokarmowego. Glicyna zapobiega przedostawaniu się toksyn do organizmu oraz wyrównuje poziom metioniny.*
Rosół jest nazywany naturalnym antybiotykiem i wykazuje działanie przeciwzapalne. Jest również bogatym źródłem magnezu, wapnia i krzemu. A co najważniejsze, w łatwy sposób można zastosować go jako dodatek do wielu potraw, jak zupy, gulasze, sosy czy nawet dodać niewielką ilość do jajecznicy.**
Jak dbać o odporność? – Podroby.
Podroby, takie jak wątroba, serce, płuca, nerki zawierają mnóstwo składników odżywczych i witamin. Są też bogatym źródłem białka w diecie.
Wątróbka dostarcza witamin z grupy B (więcej niż polecane do spożycia kasze), w tym jest produktem spożywczym, który zawiera najwięcej witaminy B12. Jest świetnym źródłem witaminy A, jako retinolu. Zawiera więcej choliny (aminokwasu) niż jajko. Ma cholesterol, którego organizm potrzebuje do produkowania hormonów płciowych. Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego (ma go 20 razy więcej niż brokuł). A co najważniejsze, jest bogata w żelazo, które jest w wysokim stopniu biodostępne dla człowieka.***
Serce to źródło koenzymu Q10, na które zapotrzebowanie wzrasta po 40. roku życia. U osób suplementowanych CoQ10 zauważono lepsze funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, zwiększoną produkcję komórek NK niszczących zmiany nowotworowe i większą ilość komórek, które naturalnie wpływają na odporność (limfocytów typu B).***
Nerki dostarczają cynku, fosforu, żelaza i selenu. Są bogatym źródłem witaminy B12 oraz koenzymu Q10.***
Jak dbać o odporność? – Jajka.
Jajko to jeden z najbardziej odżywczych pokarmów ze względu na wartości zawarte w białku i żółtku. Dużo słyszy się o tym, jak ważne jest dla człowieka białko, ale żeby to białko było jak najlepiej przyswajalne, musi zawierać komplet aminokwasów. Idealnym rozwiązaniem są białka kurzych jaj, bo chemicznie mają najbardziej zbliżoną budowę do białek ludzkiego organizmu. Do tego, zawierają bardzo ważny aminokwas, cholinę (odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego).****
Żółtka są świetnym źródłem cholesterolu , witaminy A, D, K2 i E oraz foliny, biotyny, żelaza, cynku i selenu.*
Jajko to przede wszystkim życie. Żeby pisklak mógł wykluć się ze swojej skorupy, wystarczy, że będzie pobierał wszystkie witaminy i minerały zawarte w środku. Do stworzenia nowego organizmu nie ma potrzeby dostarczania substancji z zewnątrz. Pisklak nie jest połączony z matką za pomocą pępowiny jak człowiek. Całe dobro znajduje się w środku! Dlatego warto zjadać jajka w całości.
Jak dbać o odporność? – Masło.
Masło dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, K2 i E – odpowiedzialnych za prawidłową pracę całego organizmu, a zwłaszcza mózgu. Zawiera selen, miedź, cynk, chrom oraz jod – niezbędny do należytego funkcjonowania tarczycy. Masło jest bogate w cholesterol, lecytynę oraz DHA – odpowiedzialne za rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego.*
Jak dbać o odporność? – Mleko.
Mleko (jeżeli jest tolerowane) powinno być niepasteryzowane i pochodzić od krów wypasanych na łąkach. Dostarcza CLA i kwasów omega 3 oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest źródłem wapnia, witamin z grupy B, witaminy C oraz cholesterolu.*
Jak dbać o odporność? – Produkty fermentowane.
Produkty fermentowane, takie jak kefir czy jogurt są bogate w enzymy i dostarczają dobroczynnych bakterii dla układu pokarmowego. Dobre bakterie, które zasiedlają jelita odgrywają ważną rolę w kwestii odporności organizmu.*
Jak dbać o odporność? – Tran.
A na koniec, tran, czyli olej z wątroby dorsza, który do końca II wojny światowej był traktowany jako najważniejszy suplement w walce o zdrowe kości i zęby, piękną skórę, dobry wzrok oraz odporność organizmu. Tran jest źródłem DHA oraz dwóch ważnych witamin A i D, które powinny być spożywane w odpowiedniej proporcji. Sprawdzając skład tranu, ważne, żeby stosunek witaminy A do D wynosił 10 jednostek (lub mniej) witaminy A do 1 jednostki witaminy D.*
Włączając powyższe produkty do codziennej diety, można zadbać o prawidłowe funkcjonowanie wszystkich układów organizmu, w tym układu immunologicznego. Mocny i zdrowy organizm jest mniej narażony na działanie bakterii i wirusów oraz potrafi z nimi walczyć.
Zobacz również:
Naturalne sposoby na stany zapalne – kurkuma
Naturalne sposoby na łupież i trądzik – tymianek
*S. Fallon Morell, T. Cowan MD, The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care, New Trends Publishing, Inc. Washington DC 2005.
**C. Carr, H. Padarin, P. Evans, The Paleo Way For New Mums, Babies & Toddlers, Middletown, USA, Jan 2019.
*** I. Wierzbicka, K. Karus-Wysocka, Polski Przewodnik Paleo, Wyd. Publicat, Poznań 2016.
****J. Kwaśniewski, T. Kwaśniewski, Tłuste życie, Wyd WGP, Warszawa 2010
[…] suplementy, które mają zapewnić długie życie… Sama kiedyś napisałam artykuł o tym, jak dbać o odporność?, do którego odsyłam wszystkich zainteresowanych. Natomiast, w gąszczu różnych informacji […]
[…] Jak dbać o odporność? […]