Sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Dlatego warto wrzucać na ruszt również dobre jedzenie. Do klasyki gatunku należą: pieczona karkówka, filet z kurczaka, warzywne szaszłyki i kiełbaski. Kupując mięso, nie mamy dużego wyboru, ale szukając kiełbasy, rozwija się przed nami cały wachlarz możliwości: zwyczajna, podwawelska, toruńska, śląska… itp. Jaka kiełbasa jest najlepsza na grilla?

Jaka kiełbasa jest najlepsza na grilla? – Czytaj skład!

Jak rozpoznać dobrej jakości kiełbasę?
Najlepiej zawsze sprawdzać skład. Im krótszy skład, tym lepszy. I wcale nie chodzi mi tutaj o zawartość mięsa (chociaż dobrze, żeby mięso stanowiło ponad 90% gotowego produktu), ale ilość substancji konserwujących, dodatków i ulepszaczy.

Kiełbasa dobrej jakości ma w składzie:
– mięso
– tłuszcz
– sól
– czosnek
– przyprawy
– naturalne aromaty
– jadalną osłonkę (jelito).

Nie oznacza to, że dobrej jakości kiełbasa ma wszystkie te składniki. Najlepiej, żeby było ich jak najmniej. Są takie kiełbaski, które zawierają tylko mięso, sól, przyprawy i osłonkę, i to są najlepsze (najzdrowsze) kiełbaski. Ale fakt, ciężko znaleźć takie w sklepach.

Kiełbasa gorszej jakości ma w składzie:
– glukozę (cukier)
– skrobię ziemniaczaną (modyfikowaną)
– białko sojowe
– syrop cukrowy
– wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy)
– substancje konserwujące (azotyn sodu).

W zasadzie wystarczy, że w składzie kiełbasy znajdziemy chociaż jeden dodatek z wyżej wymienionych, wtedy lepiej ich nie kupować.

Jaka kiełbasa jest najlepsza na grilla? – Unikaj konserwantów.

Konserwantem, który najczęściej występuję w kiełbasie jest azotyn sodu, oznaczony jako E 250, który zabezpiecza mięso przed bakteriami Clostridium botulinum, wywołującymi zatrucie tzw. jadem kiełbasianym.

Niestety, azotany spożywane z żywnością, mogą przyczynić się do powstawania potencjalnie rakotwórczych nitrozoamin, dlatego nie powinniśmy ich podgrzewać. Może to być trudne, jeżeli chcemy usmażyć kiełbasę na grillu.*

Jaka kiełbasa jest najlepsza na grilla? – Wybieraj białą kiełbasę.

Stworzyłam ranking najlepszej kiełbasy na grilla. Zacznijmy od końca. Skład różni się, w zależności od producenta, ale żadnej spod nr 5-2 Wam nie polecam. Klasyczne kiełbasy niestety są konserwowane azotynem sodu E 250, więc nie powinny być podgrzewane.

5. Kiełbasa zwyczajna (zawiera średnio 30% mięsa, reszta to dodatki i konserwanty, m.in. woda, mięso mechanicznie oddzielone indycze, tłuszcz wieprzowy, tkanka łączna wieprzowa, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, sól, stabilizatory [E451, E331, E262], wzmacniacze smaku [E621], glukoza, cukier, przeciwutleniacze [E316, E300], emulgatory [E471, E472c], aromaty, przyprawy (z selerem), ekstrakty przypraw, hydrolizat białka sojowego, barwniki [E120], substancja konserwująca [E250].
4. Kiełbasa grillowa z serem (ma 50-60% mięsa, pozostałe składniki to: woda, ser (15%) [mleko, sól, barwnik (annato)], pieczarki (3%), sól, papryka (0,35%), stabilizatory (E451, E262), białko sojowe, glukoza, wzmacniacz smaku (E621), przeciwutleniacz (E300), aromaty, zioła, przyprawy (z selerem), barwnik (E120), substancja konserwująca (E250).
3. Kiełbasa śląska (w składzie 60-70% mięsa, reszta to: skrobia ziemniaczana, tłuszcz wieprzowy, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizator: E 451, czosnek suszony, przyprawy, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, regulatory kwasowości: octany sodu, E 575, białko wieprzowe, substancja konserwująca: E 250).
2. Kiełbasa podwawelska (zawiera 80% mięsa, pozostałe to: woda, sól, mąka pszenna, białko sojowe, stabilizatory: E451, E452, białko wieprzowe, cukier, wzmacniacz smaku: E621, przeciwutleniacz: E316, przyprawy, ekstrakty przypraw, substancja konserwująca: E250, aromat dymu wędzarniczego, jelito wieprzowe (osłonka).
1. Biała kiełbasa, parzona lub surowa (zawiera ponad 90% mięsa, reszta to: woda, sól, przyprawy, aromaty, naturalna osłonka (jelito)).

Zauważyłam, że najlepszy, a zarazem najkrótszy skład mają białe kiełbasy. Możemy dostać taką kiełbasę, która w składzie ma tylko mięso, sól i przyprawy, i jest zamknięta w jelicie.

Poniżej przedstawiam Wam kiełbaski, które ja najczęściej wybieram.

Jaka kiełbasa jest najlepsza na grilla? – Moje rekomendacje.

W Lidlu znajdziemy białą, surową kiełbasę linii Rzeźnik. Co znajdziemy w składzie?

  • mięso wieprzowe 92%
  • wodę
  • sól
  • ekstrakty przypraw
  • przyprawy
  • jelita wieprzowe.

Auchan ma w swojej ofercie białą kiełbasę bez dodatku: fosforanów i substancji konserwujących. Jest to produkt bezglutenowy. A w składzie:

  • mięso wieprzowe
  • mięso wołowe
  • sól
  • czosnek
  • pieprz
  • majeranek
  • aromaty,
  • osłonka jadalna: jelito wieprzowe.

Sokołów stworzył linię Naturrino, a w ofercie znajdziemy białą, parzoną kiełbasę. A skład to tylko:

  • mięso wieprzowe(94%)
  • sól
  • przyprawy.

W sklepie internetowym Taste Store znajdziemy różne odmiany białej, kiełbasy. Kiełbasa w naturalnym flaku wieprzowym. A w składzie:

  • mięso wieprzowe
  • tłuszcz wieprzowy
  • czosnek
  • naturalne przyprawy.

W Taurusie znajdziemy białą, surową kiełbasę. Osłonka produktu to jelito naturalne wieprzowe. A skład zawiera:

  • mięso wieprzowe 94%
  • sól
  • przyprawy
  • czosnek
  • cukier.

W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy również białą, parzoną kiełbasę firmy Bacówka. Jest to produkt bezglutenowy. Co zawiera skład?

  • mięso wieprzowe 95%
  • woda
  • błonnik ziemniaczany
  • sól
  • przyprawy
  • cukier.

Podsumowując, kiedy wybieramy kiełbasę na grilla, zawsze sprawdzajmy skład. Im krótszy skład, tym lepsza kiełbasa. Im większa zawartość mięsa, tym mniej dodatków. Pamiętajmy, że w produktach, które mają w składzie 30-50% mięsa, całą resztę stanowią zapychacze w postaci skrobi, glukozy czy soi, które w ogóle nie powinny się tam znaleźć.

*Food-info, Azotyn sodu, http://www.food-info.net/pl/e/e250.htm

Zobacz również:

Czy parówki są zdrowe?