Kiedy odstawiłam produkty zbożowe, a zwłaszcza pszenicę, zaczęłam szukać alternatyw do przygotowania warzyw, głównie zamiast tradycyjnego makaronu. Na początku polubiłam się z cukinią, którą przyrządzałam z mięsem mielonym i sosem (przepis) oraz jako lasagne (przepis), potem próbowałam swoich sił z marchewką, przygotowując domową wersję chińczyka (przepis). Na tapecie były też frytki, m. in. z pasternaku, który jest dużo bardziej popularny w UKeju niż nasza polska pietruszka. Pietruszka (a dokładnie korzeń) miała swoją chwilę sławy, kiedy już-mąż był na poście Daniela. I właściwie nadal jest na piedestale, zamiast tradycyjnych kartofli, stąd dzisiejszy przepis – poniżej karkówka zapiekana z warzywami.

Żeby mięso było soczyste, w przepisie, użyłam przecieru pomidorowego, w którym dusiła się karkówka. Przecier dostałam od babci, która zrobiła użytek z pomidorów, rosnąc w przydomowym ogródku. Pomidory dojrzewały na okiennym parapecie, nabierając koloru i smaku, dzięki czemu, przecier zachował czerwoną barwę i słodkawy aromat.
Zaś na wierzchu, wylądowały starte warzywa (w tym duża ilość pietruszki), podkręcając smak dania.
Wisienką na torcie był ser kozi, nadając potrawie oryginalnego charakteru. Ale o tym musicie przekonać się sami. 😉

Karkówka zapiekana z warzywami

Czego potrzebujemy? (4 porcje)
– 800 g karkówki
– 3 pietruszki
– 1 marchewka
– 200 ml przecieru pomidorowego
– 100 g sera koziego
– przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia
– 1 łyżka smalcu do smażenia

Karkówka zapiekana z warzywami

Jak przygotowujemy?
Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok 1,5 cm. Każdy kawałek nacieramy solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony, żeby je zamknąć.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół).
Marchew i pietruszkę obieramy, i ścieramy na grubych oczkach tarki. Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy przecierem pomidorowym, a na wierzchu układamy starte warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia, dodajemy pokruszony ser kozi i zapiekamy jeszcze 10-15 min aż ser się rozpuści.

Karkówka zapiekana z warzywami

Karkówka zapiekana z warzywami

Porcja ze zdjęcia ma jakieś 553 kcal, T: 34,5 g, W: 18 g i B: 42 g. Smacznego!