W naszym domu nie ma chleba. To dziwne, żeby w polskim domu nie było chleba. Ostatnio nawet złapałam się na tym, że chleb nie istnieje w mojej świadomości. Serio! Mieliśmy mieć gości i wymyśliłam sobie dwie pasty (w domyśle kanapkowe), które trzeba było na czymś rozsmarować. W sklepie moje kroki powędrowały w stronę wafli ryżowych (bo bezglutenowe) i nawet na myśl nie przyszło mi, że można by te pasty podać na tostach/grzankach itp. Dopiero, kiedy ów goście zapytali o pieczywo, dotarło do mnie, że ktoś mógłby mieć na nie ochotę…
Dieta low carb, której jestem wielką fanką, oczywiście dopuszcza wszelkiego rodzaju chlebowe zamienniki, stąd też dzisiejszy przepis na keto krakersy, które z powodzeniem mogłyby pojawić się na stole zamiast tradycyjnej kromki.

Sama wielokrotnie przygotowywałam chleb warzywny z cukinii, dyni i marchewki albo domowe bułki na bazie śmietanki kokosowej, ale z obu tych przepisów dostawałam puszyste alternatywy dla pieczywa. Poniższa receptura różni się tym, że keto krakersy wychodzą chrupiące, a jednocześnie mają mocno wyczuwalny, serowy aromat. Dlatego mogą pełnić rolę dodatków do domowych dipów, hummusu albo, przygotowane w większym wydaniu, tworzyć smaczną kanapkę. Spróbujecie? 🙂

Keto krakersy – serowe i chrupiące

Czego potrzebujemy? (2 porcje)
– 150 g sera mozzarella (u mnie bez laktozy)
– 160 g gęstego jogurtu (u mnie Planton)
– 1 jajko
– 120 g mąki kokosowej lub migdałowej
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– płaska łyżeczka soli
– plaska łyżeczka ziół prowansalskich
do podania: duszony jarmuż i jajka sadzone

Keto krakersy – serowe i chrupiące

Jak przygotowujemy?
Ser ścieramy na grubych oczkach tarki i przekładamy do miski. Dodajemy gęsty jogurt i całość podgrzewamy w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając. Doprowadzamy do rozpuszczenia się sera i płynnego połączenia z jogurtem.
Kiedy to nastąpi, wyjmujemy miskę  i zostawiamy masę do przestygnięcia, pilnując żeby nie stwardniała. Potem wbijamy jajko i całość mieszamy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sodę i doprawiamy do smaku. Przelewamy masę serową do sypkich składników, mieszamy razem.
Kolejno, wilgotnymi rękami formujemy z ciasta kulę, którą rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm.
Za pomocą noża, wykrawamy z ciasta krakersy w ulubionym kształcie. Potem przekładamy je na tackę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni, opcja pieczenia góra -dół) na 15 minut.

Keto krakersy

Keto krakersy

Podajemy z ulubionymi dipami lub w formie śniadania, jak na zdjęciu, z duszonym jarmużem i jajkami sadzonymi.
Jedna porcja ma jakieś: 540 kcal, T: 30 g, W: 30 g (bez błonnika: 9 g), B: 34 g. Smacznego! 🙂