Przychodzi niedziela i pewnie dla większości to najlepszy moment, żeby spotkać się z rodziną czy znajomymi. A skoro już zawitają w nasze progi to warto by ich czymś poczęstować. Zgodnie z polska tradycją, postawmy na szarlotkę. W końcu zwykło się mówić: jedno jabłko dziennie dla zdrowia, drugie – dla urody. 😀

Poniżej nieco zdrowsza wersja od tradycyjnego jabłecznika!

Krucha fit szarlotka – czego potrzebujemy (8 porcji)?
– 200 g mąki pełnoziarnistej (mieszanka żytniej, orkiszowej i pszennej)
– 150 g masła
– 30 g stewii/xylitolu lub brązowego cukru
– 2 jajka
– 3 średniej wielkości jabłka
– kora cynamonu
– nasiona kardamonu
– syrop waniliowy 0 kcal

Krucha fit szarlotka – jak przyrządzamy?
Najpierw zabieramy się za przygotowanie kruchego ciasta, które posłuży nam jako spód i kruszonka jednocześnie. Dlatego starannie przesiewamy mąkę. Ja użyłam tutaj tej z Lubelli, ale z powodzeniem sprawdzi się też pszenna pełnoziarnista lub wasza ulubiona mieszanka. Odradzam używania np. tylko żytniej, bo ciasto będzie za ciężkie. Kolejno dodajemy na stolnicę cukier i masło, które warto chwilę wcześniej wyjąć z lodówki, by nie było zbyt twarde. Zanim zaczniemy zagniatać, podlewamy składniki 1-2 łyżkami wody. Po chwili cierpliwości uformujemy jedną kulę, którą należy potem zawinąć w worek i włożyć na 30 min do zamrażarki.
W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie musu jabłkowego. Najpierw jabłka starannie obieramy, potem wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na plasterki, które podsmażamy na łyżce oleju kokosowego do momentu aż zmiękną. Warto podlewać je od czasu do czasu wodą, aby się nie przypaliły. Na samym końcu dodajemy łyżkę syropu waniliowego oraz łyżeczkę startego cynamonu i kardamonu.
Dalej nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, opcja pieczenia góra – dół i wyjmujemy blaszkę do tarty. Moja ma jakieś 27 cm średnicy. Na spodzie rozkładamy papier do pieczenia i smarujemy go olejem kokosowym, po czym dokładnie rozprowadzamy 2/3 ciasta, uklepując je palcami. Robimy w nim dziurki widelcem i wkładamy do piekarnika na 20 min.

szar4

Kiedy spód szarlotki piecze się w piekarniku, oddzielamy żółtka jaj od białek. Dodajemy do białek szczytę soli i ubijamy pianę na sztywno. Wyjmujemy również z zamrażarki pozostałą 1/3 ciasta, która posłuży nam jako kruszonka.
Na gotowy już, zarumieniony spód, nakładamy przygotowany wcześniej mus jabłkowy, dalej pianę z białek i ścieramy resztę ciasta na kruszonkę, po czym ponownie umieszczamy całość w piekarniku jeszcze na 10-15 min.

szar3

Voilà – gotowe! 1/8 blaszki to 263 kcal, 15 g tłuszczy, 27 g węgli i 3 g białka. Makro nie powala, ale na pewno to dużo zdrowsza alternatywa od ciasta prosto z cukierni. Smacznego 🙂