Chcecie skosztować warzywnego ciasta, do złudzenia przypominającego szarlotkę? Polecam zrobić kruche ciasto z rabarbarem. Tak. rabarbar to warzywo. Zdziwieni?

Ja też byłam zdziwiona, kiedy kilka lat temu, u już-męża w pracy, ogłosili kolejne kulinarne wyzwanie. Członkowie jego teamu mieli za zadanie upiec warzywne ciasto, które miało spełniać podstawowe założenie ciasta, czyli zachować słodki smak. Jakoś wtedy nie przyszło mi do głowy kawowe ciasto z cukinią i orzechami albo czekoladowe brownie z awokado (chociaż nie, awokado to przecież owoc!). Szukałam alternatywy dla owoców. Na szczęście, z odsieczą przyszła moja mama, która podpowiedziała, że rabarbar to przecież warzywo i nawet przysłała przepis na ciasto ucierane. Byliśmy uratowani!

Dzisiaj spieszę do Was z przepisem na kruche ciasto z rabarbarem w wersji niskowęglowodanowej. Jest beza, jest kruszonka i naprawdę – jest pysznie!

Kruche ciasto z rabarbarem

Czego potrzebujemy? (20 porcji)
– 200 g masła
– 200 g mąki kokosowej
– 2 jajka
– 4-5 łodyg rabarbaru (ok. 200 g)
– 1/2 cytryny
– 75 g ksylitolu (lub innego słodzidła)
– 1 łyżka masła klarowanego
– cynamon, kardamon i szczypta soli.

Kruche ciasto z rabarbarem

Jak przygotowujemy?

Rabarbar dokładnie obieramy i kroimy w grube plastry. Zasypujemy go 3 łyżkami ksylitolu (ok 45 g), skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut, żeby puścił sok. Następnie odlewamy sok. I wrzucamy rabarbar na patelnię, na rozpuszczone masło klarowane z dodatkiem kardamonu i cynamonu.

Rabarbar smażymy aż zmięknie i studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół) i rozkładamy naszą stolnicę.
Wysypujemy na nią mąkę kokosową, dodajemy pokrojone w plasterki masło i żółtka, po czym dokładnie zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie się nam rozsypywać w dłoniach to podlewamy je 2 łyżkami gorącej wody.

Białka odstawiamy do lodówki. Posłużą nam do przygotowania bezy.

Formę (moja jest prostokątem o wymiarach 31×21 cm) traktujemy papierem i wykładamy 2/3 ciasta, ugniatając je wilgotnymi rękami. Pieczemy przez 15 min aż będzie lekko zarumienione.
Pozostałą 1/3 część ciasta wkładamy do woreczka i przechowujemy w zamrażarce.

Na upieczony spód ciasta wykładamy usmażony rabarbar.

Pozostałą część ksylitolu (30 g) mielimy za pomocą blendera lub młynka do kawy na puch. Wyjmujemy białka z lodówki, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na puszystą pianę. Potem, stopniowo, dosypujemy zmielony ksylitol, cały czas ubijając. Gotową pianę z białek przekładamy na ciasto, na warstwę rabarbaru.

Na samym końcu, wyciągamy ciasto z zamrażarki i ścieramy na dużych oczkach tarki na wierzch ciasta, na ubitą pianę.

Pieczemy jeszcze 15 min aż beza będzie gotowa a wierzch ciasta zarumieniony.

Kruche ciasto z rabarbarem

I gotowe! Jeden kawałek ma jakieś 245 kcal, B: 2 g, T: 10 g i W: 5,5 g. Smacznego! 🙂