Tym razem coś specjalnie dla wegetarian. Przyznaję bez bicia, że sama jestem fanką mięsa pod każdą postacią, ale tyle już słyszałam na temat tofu, że grzechem byłoby nie spróbować. 🙂 Na pierwszy rzut wybrałam odmianę wędzoną i przyznam, że byłam miłe zaskoczona. Zresztą, co tu dużo gadać, sami spróbujcie! 🙂
Czego potrzebujemy? (2 porcje)
– kostkę tofu wędzonego
– kilka pieczarek
– pół papryki
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– bazylię
Jak przyrządzamy?
Najpierw kroimy tofu i paprykę w dużą kostkę. Kolejno przygotowujemy marynatę, wlewając oliwę do miski, przeciskając czosnek przez praskę i wsypując bazylię. Dalej przygotowujemy szaszłyki, nabijając kolejno pieczarkę (w całości), paprykę i tofu. Nadziane patyczki smarujemy pędzelkiem, używając naszej marynaty, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę. Na koniec wrzucamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni, funkcja grill) na mniej więcej pół godziny.
Podajemy wedle uznania. Ja wybrałam wersję z kaszą gryczaną i rukolą. Smacznego! 🙂