Od 2013 roku mamy do czynienia z cyklicznymi spotkaniami (jedno każdej pory roku), popularyzującymi ideę Slow Food. Do czego się odnosi? Na pewno nie chodzi tylko o długie oczekiwanie na zamówiony posiłek, co utożsamiamy z bieżącym przygotowaniem i zastosowaniem świeżych produktów, ale przede wszystkim o świadomość smaku. Popularyzatorzy tego ruchu chcą przekonać nas, że jedzenie jest przyjemnością, którą należy się rozkoszować, i w której trzeba się zatracać, ale najważniejsze – trzeba wiedzieć, co się spożywa. Tym samym, dają nam możliwość odkrywania, poznawania nowych smaków, otwierania się na kuchnie innych narodów, próbowanie nieznanych potraw. Na swój sposób, wyznawcy Slow Food traktują gotowanie i konsumpcję jako kult, religię.

To sprowadza nas do wydarzenia, organizowanego w najbliższy weekend, już po raz ósmy. Będziemy mogli gościć na krakowskim festiwalu Najedzeni Fest, którego gospodarzem, po raz kolejny będzie (Hotel Forum) Forum Przestrzenie, wybrane ze względu na atrakcyjną lokalizację przy bulwarach wiślanych. Tym razem pojawi się pod szyldem Wino. Hasło, które ma zwracać uwagę, przyciągać ludzi, ale i zachęcać do pogłębiania wiedzy na temat polskich winnic, o których mało kto słyszał.

Dlatego, festiwal łączy w sobie warsztaty i pokazy kulinarne, filmowe, degustację, ale i wycieczki krajoznawcze. Najważniejsze są zaplanowane na sobotę 25 kwietnia, a na miejsce docelowe wybrano Gospodarstwo Agroturystyczne Koziarnia (Beskid Wyspowy) i okazję do spróbowania cydrów, i przekąsek, a także winnice w dawnym Krakowie i winnice Hybridium słynącą  z uprawy na wina czerwone – Regent i Rondo. Zaś na wina białe uprawiane są odmiany Hibernal, Solaris i Bianca.

Kontynuacja degustacji jest przewidziana na niedzielę 26 kwietnia, która rozpocznie się od prezentacji win z Małopolski, kolejno odbędą się warsztaty na temat dobierania wina do różnych rodzajów polskich serów, dalej do kuchni azjatyckiej, a później do odmian ryb. Naczelną wiedzą, którą uda nam się posiąść jest dopasowanie wina do spożywanych dań, a oprócz degustacji napojów, organizatorzy przewidują również bogate menu.

Poniżej mała zachęta. Tak było w trakcie poprzednich edycji. Wybieracie się? 🙂