Nigdy nie byłam wielką fanką zup. W końcu obiad powinien składać się z porcji mięcha i jakiejś tam surówki. Zupa nadawała się dla mnie co najwyżej na przystawkę, ale kiedyś nie chciałam zapychać sobie miejsca w żołądku, przeznaczonego na kotleta. […]
Czytaj dalejMam nadzieję, że wyjedliście już wszystkie świąteczne zapasy i chcecie poeksperymentować w kuchni. W końcu, po tygodniu jedzenia sałatki jarzynowej i śledzi, warto spróbować czegoś nowego. Ja przypadkowo trafiłam na fioletową odmianę ziemniaka i postanowiłam wyczarować z niej coś pysznego. […]
Czytaj dalejKiedyś kolega z pracy zapytał mnie, co jadam, kiedy przypada mój cheat day. Bez wahania odpowiedziałam: chińczyka! A on na to: Ale jak to? Przecież chińczyk jest zdrowy. Tak, chyba tylko taki, którego przyrządzę sama w domu, mając na uwadze swoje […]
Czytaj dalejPrzypomniało mi się ostatnio, że mam w szafce czarny ryż przywieziony jeszcze z wakacji w Chinach. Chciałam go koniecznie spróbować, bo dużo nasłuchałam się o jego oryginalnym, orzechowym posmaku. Rzeczywiście – po ugotowaniu można się go doszukać! Oczywiście ryż to […]
Czytaj dalejPewnie nie wszyscy z Was są fanami jesieni. Wiadomo – temperatura spada, pojawiają się ulewy, a nocami przymrozki i jeszcze do tego trzeba wyjąć z szafy grube swetry, które zajmą miejsce letnich sukienek. Z drugiej strony możemy cieszyć się spacerami […]
Czytaj dalejPamiętam, że od najmłodszych lat towarzyszyła mi niechęć do poszczególnych części kurczaka. Nie mówię akurat o piersi, bo te smakowały mi najbardziej w postaci kotleta, którym teraz zajadam się jedynie kilka razy do roku, najczęściej przy okazji wesel kogoś z […]
Czytaj dalejOstatnio znalazłam przepis na zielone risotto z białą rybą i pesto z jarmużu. Wypróbowałam i się nie zawiodłam – wyszło pyszne. Wtedy zaczęłam zastanawiać się, z czego można zrobić czerwone pesto. Przejrzałam gotowe słoiki na sklepowych półkach i sprawidziłam, że […]
Czytaj dalejCzasami chodzimy po tym ziemskim padole zupełnie nieświadomi! Kulinarnie oczywiście. 🙂 Otóż, do tej pory byłam przekonana, że makaron roślinny możemy przyrządzić tylko własnoręcznie: z cukinii, dyni makaronowej, czy marchewki. Jednak niedawno znajoma obdarowała mnie paczką (właściwie dwoma) gotowego makaronu, […]
Czytaj dalejWeekend chyli się ku końcowi, ale jeszcze zostało nam parę godzin na przygotowanie czegoś pysznego. Może kogoś czeka późny obiad, na który brakuje pomysłu, albo odwiedziny znajomych w porze kolacji. W jednej i drugiej sytuacji polecam zajrzeć poniżej. 😉 Dzisiejsze […]
Czytaj dalejSezon na dynie już się skończył, ale co powiecie na to, żeby przypomnieć sobie smak tego warzywa? Na pewno w Waszych zamrażarkach znajdą się jeszcze jakieś zapasy. Jeżeli nie to polecam spróbować dyni piżmowej, która wyglądem bardziej przypomina melona. Różnica […]
Czytaj dalej