Dzisiaj czas na chińczyka. Nikomu z nas nie kojarzy się dobrze z uwagi na rozległe menu, z którego proponuje się nam każdy rodzaj mięsa, ryb, owoców morza przygotowanych na kilkanaście sposobów. Jak to możliwe, że wszystkie te dania są przygotowane […]
Czytaj dalejMoja dzisiejsza propozycja to zapiekane warzywa na sposób śródziemnomorski, pachnące aromatyczną bazylią, tymiankiem, rozmarynem. Polecane raczej na kolację, z uwagi na niewielkie porcje i lekkostrawny charakter. Owszem, sprawdzi się również w roli obiadu, ale niektórzy będą kręcić nosem na brak […]
Czytaj dalejCzy koniecznie trzeba jeść mięso, żeby dostarczać organizmowi białka? Okazuje się, że nie. Poniżej doskonała alternatywa dla wszystkich wegetarian i tych, którzy szukają odpowiednika kurczaka na sklepowych półkach – ciecierzyca. W 100 gramach ziaren możemy znaleźć aż 19 gramów białka, […]
Czytaj dalejOd jakiegoś czasu chodziła za mną dynia. Prawda, trochę nie w porę, w końcu Halloween już dawno za nami, a co za tym idzie, nie sposób znaleźć w sklepach inną niż mrożona. Ewentualnie pozostaje nam opcja przecierów, serwowana niemowlakom w […]
Czytaj dalejDzisiaj chcę Wam zaproponować moją wersję risotto. Pewnie niektórzy oburzą się, że w ogóle posługuję się tą nazwą, bo znacznie bardziej pasuje tu termin zapiekanka ryżowa lub ryżotto, z uwagi na brak płynnej konsystencji dania i sposób przygotowania. Na swoje usprawiedliwienie dodam, […]
Czytaj dalejLubicie makaron? Głupie pytanie, każdy lubi. 🙂 Na słodko z twarogiem i owocami lub na ostro z warzywami. Mmm… aż ślinka cieknie. Sęk w tym, że nikt nie lubi od niego tyć, a jest się do czego przyczepić. Szklanka makaronu […]
Czytaj dalejCo kraj to obyczaj – słyszymy często to zdanie, kiedy ktoś nawiązuje do odmiennej mu kultury albo zwyczajnie, dziwi się na widok oryginalnie ubranych obcokrajowców. Nawiązując do kuchni, za każdy razem wpadam w błogi nastrój, gdy mam okazję próbować specjałów innych […]
Czytaj dalejPamiętam jedne wakacje, które spędzałam z rodzicami w Jastrzębiej Górze. Jak co wieczór, tata rozłożył grilla, na którym tego wieczoru miał królować pieczony węgorz, zachwalany przez lokalnego rybaka. Ryba po wypatroszeniu i poćwiartowaniu prezentowała się całkiem, całkiem, pomijając jej naturalny […]
Czytaj dalejZdecydowanie jedno z moich ulubionych dań! 🙂 Połączenie słonego sosu sojowego ze słodką marchewką i papryką. Palce lizać! Kura w sosie sojowym – czego potrzebujemy? (4 porcje) – 300 g piersi z kurczaka – 3 marchewki – 2 cebule – […]
Czytaj dalejTym razem coś specjalnie dla wegetarian. Przyznaję bez bicia, że sama jestem fanką mięsa pod każdą postacią, ale tyle już słyszałam na temat tofu, że grzechem byłoby nie spróbować. 🙂 Na pierwszy rzut wybrałam odmianę wędzoną i przyznam, że byłam […]
Czytaj dalej