Są takie przepisy, które z dnia na dzień dołączają do grupy Ulubione. Zwłaszcza, jeśli ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a do ich zrobienia potrzeba dosłownie trzech produktów, z czego jeden jest sezonowym owocem lub warzywem. Wtedy w ciągu miesiąca, kilkukrotnie lądują na talerzu.
Kiedy kończy się sezon, kończą się też czasy ich świetności. No chyba, że sezonowy produkt powędruje do zamrażarki. Wtedy mogą gościć na stole o każdej porze roku. Takie właśnie są tytułowe placuszki z dyni.

Przepis na placuszki z dyni jest wypróbowany na dwa sposoby. Robiłam dwie wersje – ze świeżo upieczonym musem i rozmrożonym. Niczym się nie różnią. No, może ten rozmrożony jest bardziej wodnisty, ale i tak świetnie daje radę.
Obie wersje smakują idealnie! Mnie smakują, ale Kajtek je wprost uwielbia.

Placuszki z dyni – tylko trzy składniki

Czego potrzebujemy? (20 sztuk)
– 2 jajka
– 4 łyżki (60 g) musu z pieczonej dyni
– 4 łyżki (40 g) mąki migdałowej
– szczypta cynamonu i kurkumy
– olej kokosowy do smażenia

Placuszki z dyni – tylko trzy składniki

Jak przygotowujemy?
Zaczynamy od przyrządzenia purée z dyni.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół). Dynię kroimy na ćwiartki i wydrążamy środek razem z pestkami. Ćwiartki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 min aż dynia będzie miękka. Wyjmujemy i studzimy.
Potem wydrążamy miąższ za pomocą łyżki i blendujemy na gładki mus.
Ze średniej wielkości dyni, możemy przygotować 4 szklanki purée.

Kiedy mamy gotowe purée to przekładamy je do miski, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Dorzucamy mąkę migdałową lub zmielone na proszek blanszowane migdały (dostępne, np. w Lidlu) oraz przyprawy. Łączymy wszystkie składniki razem.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i nakładamy porcje ciasta. Jeden placuszek robimy z jednej łyżki ciasta. Dzięki temu dostaniemy bardzo cienkie placki. Smażymy po minucie z każdej strony.

Placuszki z dyni

Placuszki z dyni

 

I gotowe. Jedne placuszek ma 25 kcal, T: 2 g, W: 0,4 g i B: 1 g. Smacznego!

 

Zobacz również:

Wytrawna tarta z burakiem, marchewką i dynią