Witaj maj, piękny maj… Czas zacząć świętować majówkę, czyszcząc z kurzu namioty, rozkładając grille i wrzucając na ruszt kiełbaski. Przyznać się, kto z Was już zaklepał sobie wolny poniedziałek i będzie nadal celebrował długi weekend? 😀 Do tych, którzy wybierają się jednak jutro do pracy – głowa do góry – wtorek i tak wolny!

Tyle urlopu zobowiązuje, łatwiej zorganizować się ze znajomymi, a nawet jeśli nie mamy warunków na urządzenie grilla to zawsze trafi się jakaś domówka. Z tej racji, chcę Wam zaproponować mega szybkie przekąski, które przyrządzimy w pół godziny. Sprawdzą się idealnie, gdy dostaniemy nagle telefon, że przyjaciele wpadną z wizytą. Nie ma co panikować, zdążycie! 😉

Nie warto stawiać na stole miski z chipsami, paluszkami, popcornem albo sięgać po telefon, żeby zamówić hawajską z podwójnym serem. Wystarczy Wam kilka składników, żeby było zdrowo, kolorowo, a co najważniejsze – smacznie!

DSC00968-2

Kanapki z pastą jajeczną i krabową

Pasty przygotowujemy w bardzo prosty sposób:
Jajeczna – 4 jajka gotujemy na twardo i zostawiamy do przestygnięcia. Potem kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekany szczypiorek, 2 łyżki jogurtu greckiego, łyżeczkę musztardy Dijon i łyżeczkę chrzanu. Mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krabowa – opakowanie paluszków krabowych (surimi) kroimy w drobną kostkę, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i mieszamy z 2 łyżkami jogurtu greckiego.  Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tutaj użyłam francuskiej bagietki, ale równie dobrze jako bazę możecie wybrać grzanki z chleba pełnoziarnistego, krakersy czy chrupkie pieczywo.
Celowo pomijam majonez. Po pierwsze, nie lubię. Po drugie – nie ma się co oszukiwać – to bomba kaloryczna.

slimaki z ciasta francuskiego

Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i rukolą

Do wykonania ślimaków potrzeba nam tylko trzech składników: ciasta francuskiego, szynki i rukoli. Kiedy już nagrzejemy piekarnik do 190 stopni, rozkładamy ciasto i układamy na nim liście, a potem plastry, najlepiej polędwicy łososiowej lub szynki parmeńskiej. Potem zawijamy ciasto w długą roladę i kroimy w 1-2 cm plastry, które układamy na blasze. Pieczemy jakieś 20-25 min, do czasu aż będą rumiane.

frytki z pasternaku

Pieczone frytki z pasternaku

Mam wrażenie, że pasternak nie jest zbyt popularny w Polsce. A szkoda! Korzeń tego warzywa jest znacznie słodszy od pietruszki, ale jednak zachowuje swój wytrawny charakter w porównaniu do marchewki. Żeby przyrządzić frytki, wystarczy nagrzać piekarnik do 200 stopni, pokroić pasternak w cienkie plastry, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem i kurkumą do smaku, po czym piec 25-30 min. Smakuje rewelacyjnie.

sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini, brokułem, fetą, suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Bardzo prosta w wykonaniu, pod warunkiem, że decydujemy się na kupne pierożki. Jeżeli zechcemy zrobić sami – wiadomo, że zejdzie nam dłużej. Te gotowe (smak dowolny, tutaj użyłam z szynką – opakowanie 400 g) wrzucamy na gotującą się wodę na 5 min, potem odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejały. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie. Na suchej patelni trzeba uprażyć 50 g słonecznika. Międzyczasie kroimy w kostkę mały słoiczek suszonych pomidorów. Zostawiamy zalewę. Kroimy w kostkę ser feta. Kiedy ugotowane składniki przestygną, wrzucamy wszystko do miski, przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku i dodajemy 3-4 łyżki zalewy z pomidorów.

 Potem pozostaje nam się już tylko dobrze bawić! Miłego 🙂