Na początek coś bardzo tradycyjnego i jednocześnie banalnego w przygotowaniu. Specjalność mojej babci: ryż zapiekany z jabłkami
i cynamonem
.

Czego potrzebujemy? (5 porcji)
– 1,5 szklanki ryżu
– 5 jabłek (miękkich)
– 2 łyżki cynamonu

Składniki

Jak przyrządzamy?
Najpierw płuczemy ryż w wodzie, kolejno gotujemy przez około 10 min, żeby pozostał lekko twardy. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i smarujemy naczynie żaroodporne wacikiem nasączonym oliwą. Układamy naprzemiennie, warstwami, zaczynając i kończąc na jabłkach, które każdorazowo posypujemy szczyptą cynamonu. Na samej górze dodajemy więcej przyprawy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 30-40 min, czekając aż jabłka zupełnie zmiękną.

Ryż

Smacznego! 🙂