Mam wrażenie, że pojawiło się tutaj dużo wegetariańskich przepisów. Prawda. Chyba łatwiej obchodzić mi się z warzywami, bo z nimi nie można nic zepsuć. Do mięsa trzeba mieć specjalną rękę. I serce. 😉
Ale kiedy któryś ze znajomych zapytał, czy eksperymentuję z kuchnią roślinną, sprostowując, eksperymentuję, ale to mięso króluje na naszym stole niemal codziennie. Dostarczając nam drogocenne białko. I tłuszcze.
Dlatego zamieściłam dzisiaj przepis na schab pieczony w winnym sosie śliwkowym, pragnąc trochę moje dania urozmaicić. Będzie ich więcej, obiecuję. 🙂

Skąd u nas tyle mięsa? Chyba nie muszę wspominać, że człowiek od zarania dziejów był istotą mięsożerną. Przede wszystkim świadczy o tym długość jelita cienkiego, rozmiar naszego żołądka i obecność kłów w uzębieniu. W książce Dieta optymalna dr Jan Kwaśniewski porównuje pojemność ludzkiego żołądka (1,5 l) do roślinożernych świń (6-7 l), baranów (10 l) i krów (150 l) oraz wspomniane jelito. U człowieka jest to ok 4 metry, podczas gdy u świni ok 20, a u barana nawet 40*.

Faktów nie przeskoczysz. Nasze ciało lepiej radzi sobie z trawieniem produktów mięsnych niż roślinnych.
Drugą kwestią jest pochodzenie ów mięsa. Warto zapłacić więcej, kupując je na sprawdzonych farmach lub wybierając w sklepie te z nalepką Organic. To tyle mądrzenia się. Przepis poniżej.

Schab pieczony w winnym sosie śliwkowym

Czego potrzebujemy (2 porcje)?
– 500 g schabu wieprzowego
– 100 ml czerwonego wytrawnego wina
– 4 śliwki węgierki
– 10 g stewii/ksylitolu
– olej kokosowy
– przyprawy: sól, pieprz, płatki chilli
Do podania:
– czerwona kapusta

Schab pieczony w winnym sosie śliwkowym

Jak przygotowujemy?
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Dalej przekładamy je do blendera, dodajemy czerwone wino, stewię i pół łyżeczki płatków chilli, po czym dokładnie razem blendujemy. Całość przelewamy do garnka i zagotowujemy.
Schab kroimy na cztery plastry o grubości 1 cm, po czym dokładnie każdy doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy nasze mięso po ok 1-2 minuty z każdej strony, potem przekładamy je do naczynia żaroodpornego z przykryciem.
Do naczynia dolewamy 3/4 przygotowanego winnego sosu śliwowego. Resztę zostawiamy do polania gotowego mięsa.
Schab w sosie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (termoobieg) na około 90 minut.

schab pieczony

schab pieczony

Po wyjęciu z piekarnika, mięso rozkładamy na talerze i polewamy resztą sosu. Podajemy z czerwoną kapustą, którą można uprzednio obsmażyć na oleju kokosowy.
Gotowe! Dwa plastry mięsa w winnym sosie śliwkowym mają ok. 360 kcal, T: 8 g, W: 20 g, B: 46 g. Smacznego! 🙂

*”Dieta optymalna”, Jan Kwaśniewski, Marek Chyliński, Wyd „WGP”, Warszawa 2000