Jakie powinno być idealne brownie? Chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Problem w tym, że trudno uzyskać taki efekt, zachowując bezglutenową formę ciasta. Mąka kokosowa nie jest tak łatwa w obróbce jak mąka pszenna i czasami, z początkowo puszystej konsystencji, wychodzi zbita masa. Jest na to rada! Trzeba połączyć dwa rodzaje ciasta i stworzyć sernikobrownie z wiśniami.

Domowa konfitura wiśniowa, której użyłam w przepisie, a właściwie wiśnie w syropie, zadbała o wilgotny charakter brownie. Spód ciasta, po upieczeniu miał zbitą konsystencję, ale po nałożeniu wierzchniej warstwy w postaci sernika, stał się miękki. Co najważniejsze, syrop z owoców przeniknął do spodu, nadając mu wyjątkowego charakteru i smaku. Dzięki temu, powstało chrupiące na zewnątrz, ale wilgotne w środku brownie oraz sernik o różowym zabarwieniu. A smak? Nie do podrobienia!

Sernikobrownie z wiśniami

Czego potrzebujemy? (keksówka)
Brownie:
– 100 g masła lub oleju kokosowego
– 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% masy kakaowej)
– 2 jajka
– 60 g mąki kokosowej
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– opcjonalnie: 30 g miodu lub ksylitolu

Sernik:
– 250 g twarogu tłustego lub półtłustego (najlepiej ekologicznego)
– 160 g jogurtu kokosowego (użyłam jogurtu PlantOn)
– 100 g musu kokosowego (użyłam musu Maribel)
– 200 g domowych wiśni w syropie (ewentualnie dżemu 100% wiśni Łowicz)

Sernikobrownie z wiśniami

Jak przygotowujemy?
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół).
W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z dodatkiem masła lub oleju kokosowego. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby, dosładzamy miodem lub ksylitolem. Czekamy aż masa przestygnie.
Do miski przesiewamy mąkę kokosową, dodajemy sodę oczyszczoną, wbijamy jajka i całość mieszamy. Kolejno łączymy z masą czekoladową, tworząc jednolitą konsystencję. Dodajemy ocet jabłkowy i znowu mieszamy.
Formę do pieczenia (moja jest keksówką o długości 27 cm) smarujemy masłem lub olejem kokosowym, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy około 20 minut.

W międzyczasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej mus kokosowy do uzyskania płynnej konsystencji. Studzimy.
Twaróg blendujemy razem z jogurtem kokosowym do otrzymania gładkiej konsystencji, dodajemy mus kokosowy i razem mieszamy. Kolejno przelewamy wiśnie i delikatnie mieszamy. Zostawiamy pojedyncze krople syropu.

Wyjmujemy upieczone brownie i przekładamy na wierzch masę serową. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 30 min. Wyciągamy i czekamy aż przestygnie.

Sernikobrownie z wiśniami

Jedna porcja ma jakieś 310 kcal, T: 22 g, W: 16 g i B: 8,5 g. Smacznego! 🙂