Fat or not – Zdrowe przepisy

Home / Śniadanie

Domowy hummus paprykowy

Mam czasami wrażenie, że ludzie, słysząc takie słowa jak hummus, ciecierzyca lub tahini, wpadają w panikę. Zaraz pojawia się grymas na twarzy, wykrzywianie ust i wystawianie języka z charakterystycznymi okrzykami: Fuj! Ble! Zadziwiające, że z reguły nastawiamy się negatywnie do […]

Read More

Placuszki makowo-owsiane

Dzisiaj kolejna propozycja śniadaniowa, chociaż w mniejszej ilości świetnie sprawdzi się też jako przekąska. Zwłaszcza, że placuszki po usmażeniu mają zwartą, zbitą formę i z powodzeniem możemy zabrać je na wynos. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy boją się smażenia na […]

Read More

Wytrawne gofry z warzywną salsą

Mam nadzieję, że wyjedliście już wszystkie świąteczne zapasy i chcecie poeksperymentować w kuchni. W końcu, po tygodniu jedzenia sałatki jarzynowej i śledzi, warto spróbować czegoś nowego. Ja przypadkowo trafiłam na fioletową odmianę ziemniaka i postanowiłam wyczarować z niej coś pysznego. […]

Read More

Pudding z komosy ryżowej

Dawno nie było tutaj żadnej propozycji śniadaniowej, więc spieszę by naprawić swój błąd. Poniżej znajdziecie przepis na malinowy pudding z komosy ryżowej, przekładany gorzką, miętową czekoladą. Brzmi dziwnie? Możliwe, bo mnie również komosa lepiej kojarzy się w towarzystwie mięsa jako […]

Read More

Masło z pistacji i dyni

masło pistacjowe

Pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam Nutellę. Ba! Wszystkie jej tańsze podróbki były dla mnie jak wykwintne dania z najlepszych restauracji. Kiedy tylko pojawiała się na mojej kanapce (wiadomo – z białego chleba) to niczego więcej do szczęścia nie było mi […]

Read More

Jabłkowy deser z chia

deser jabłkowy z chia

Dzisiejsza propozycja na weekendowe śniadanie to jabłkowy deser z wykorzystaniem nasion chia, zwanych również szałwią hiszpańską – źródło dobroci wszelakich, które dotarło do nas prosto z Meksyku. Na 100 gramów produktu możemy znaleźć aż 34 gramy błonnika i 16 gramów […]

Read More

Naleśniki razowe

naleśniki razowe

Naleśniki to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak babcia smażyła jabłka na konfiturę, jednocześnie przygotowując twaróg ze śmietaną i cukrem. Potem na stół wjeżdżały inne dodatki i każdy mógł skomponować swój własny placek, najczęściej dodając tyle, ile się zmieściło do […]

Read More
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial