Wytrawne placuszki z awokado

Wytrawne placuszki z awokado

W internetach, po wpisaniu hasła: placuszki, wyskakują: lekkie i puszyste, delikatne i kremowe, z owocami, posypane cukrem pudrem, polane bitą śmietaną albo syropem klonowym, słodkie warianty na śniadanie. Nawet jeśli zawierają mniej cukru, to nadal pojawiają się w towarzystwie dżemu […]

Czytaj dalej

Konfitura z moreli bez cukru

Konfitura z moreli bez cukru

Jak nie dodasz cukru to Ci się zepsuje! Odkręcisz wieczko, zobaczysz pleśń i wszystko pójdzie na marne! – ile razy już to słyszałam. Trochę prawdy w tym jest, zarówno cukier jak i sól są świetnymi konserwantami, ale próbować zawsze można. […]

Czytaj dalej

Domowy pasztet z wątróbki i batata

Domowy pasztet z wątróbki

Nadszedł magiczny czas rozszerzania diety mojego syna, dlatego na blogu będą pojawiać się też przepisy przeznaczone dla niemowlaków. Przy drobnej modyfikacji, cała rodzina będzie mogła korzystać z przyrządzonych posiłków. Na pierwszy rzut, przygotowałam domowy pasztet z wątróbki i batata, który […]

Czytaj dalej

Pasta rybna z makreli

pasta rybna z makreli

Znalezienie dobrej ryby w sklepie jest sztuką. W końcu dużo mówi się o parszywej 12-stce wylistowanej przez Food&Water Watch (klik), gatunków których najlepiej unikać w codziennej diecie. Do tego dochodzą jeszcze ryby hodowlane albo te złowione w Morzu Bałtyckim, które […]

Czytaj dalej

Keto krakersy – serowe i chrupiące

Keto krakersy

W naszym domu nie ma chleba. To dziwne, żeby w polskim domu nie było chleba. Ostatnio nawet złapałam się na tym, że chleb nie istnieje w mojej świadomości. Serio! Mieliśmy mieć gości i wymyśliłam sobie dwie pasty (w domyśle kanapkowe), […]

Czytaj dalej

Puszyste placuszki kokosowe

Puszyste placuszki kokosowe

Kiedy zachęcam rodzinę czy znajomych do rozpoczęcia dnia od posiłku białkowo-tłuszczowego, większość wyobraża sobie na talerzu jedynie kiełbaski i jajecznicę. I bardzo dobrze, bo to jeden z moich ulubionych zestawów śniadaniowych! Natomiast, rezygnacja z węglowodanów w pierwszej połowie dnia, wcale […]

Czytaj dalej

Awokado faszerowane jajkiem i sardynkami

Awokado faszerowane

Awokado należy do tej nielicznej grupy produktów, która nie wywołuje konfliktu wśród dietetyków i zwolenników zdrowego odżywania. Owoc jest aprobowany w środowisku wegańskim, ale nie gardzą nim też mięsożercy. Co więcej jedzą go Ci na tradycyjnej diecie wysokowęglowodanowej, zwolennicy ketozy, […]

Czytaj dalej

Krewetki w tempurze, szparagi i perduty

Krewetki w tempurze

Wiosna w pełni, więc sezon na świeże warzywa i owoce trwa w najlepsze. Wreszcie, możemy oficjalnie powitać szparagi, w maju przygotować się na falę truskawek, a na czerwiec zostawić sobie pachnące czereśnie. Przynajmniej w mojej kuchni te składniki wygrywają batalię […]

Czytaj dalej

Hiszpańska tortilla z chorizo i batatami

Ostatnio miałam ochotę trochę poeksperymentować z kuchnią hiszpańską. W pierwszej kolejności padło na podsmażanego omleta z dodatkiem ziemniaków, czyli Tortilla de patatas. Wspomniałam jednak o eksperymencie, bo w moim przepisie bataty wygrały z tradycyjnymi kartoflami, a żeby całość była jeszcze […]

Czytaj dalej

Śledzie z rodzynkami w sosie pomidorowym

śledzie z rodzynkami

Czy u Was już trwa świąteczny szał? Przyznam szczerze, że moja choinka nawet jeszcze nie jest ubrana, mimo, że pierniczki upiekłam tydzień temu. Co lepsze, pod drzewkiem zalegają już prezenty, a na nim brak jeszcze światełek. 😀 Jest to zabieg […]

Czytaj dalej
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial