Twarożek z nerkowców

Ostatnio nadarzyła się idealna okazja, żeby przygotować oryginalny deser, w którym nie trzeba liczyć kalorii. Mój już-mąż świętował swoje 28 urodziny, a do tego nawet imieniny, więc chciałam zaskoczyć go czymś pysznym. Normalnie pewnie bardziej cieszyłby się z jajek sadzonych […]

Czytaj dalej

Placki serowo-słonecznikowe

Ostatnio przy okazji jakieś spotkania towarzyskiego zaczęliśmy się zastanawiać, co tak naprawdę oznacza zdrowe odżywianie. Wiadomo, że to hasło bombarduje nas zewsząd, ale jak nad tym chwilę pomyśleć to dla każdego może mieć zupełnie inną definicje. Jedni wybierają produkty typu […]

Czytaj dalej

Warzywny pasztet bez jajek

Ja też postanowiłam dorzucić swoje trzy grosze do śniadania na wielkanocny stół. Wybór był dosyć prosty, bo pamiętam, że kiedyś Tata pochwalił moje zdolności kulinarne przy okazji konsumpcji wegańskiego pasztetu. Jego zdziwienie było podwójne, kiedy powiedziałam mu, że nie ma […]

Czytaj dalej

Domowy hummus paprykowy

Mam czasami wrażenie, że ludzie, słysząc takie słowa jak hummus, ciecierzyca lub tahini, wpadają w panikę. Zaraz pojawia się grymas na twarzy, wykrzywianie ust i wystawianie języka z charakterystycznymi okrzykami: Fuj! Ble! Zadziwiające, że z reguły nastawiamy się negatywnie do […]

Czytaj dalej

Placuszki makowo-owsiane

Dzisiaj kolejna propozycja śniadaniowa, chociaż w mniejszej ilości świetnie sprawdzi się też jako przekąska. Zwłaszcza, że placuszki po usmażeniu mają zwartą, zbitą formę i z powodzeniem możemy zabrać je na wynos. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy boją się smażenia na […]

Czytaj dalej

Wytrawne gofry z warzywną salsą

Mam nadzieję, że wyjedliście już wszystkie świąteczne zapasy i chcecie poeksperymentować w kuchni. W końcu, po tygodniu jedzenia sałatki jarzynowej i śledzi, warto spróbować czegoś nowego. Ja przypadkowo trafiłam na fioletową odmianę ziemniaka i postanowiłam wyczarować z niej coś pysznego. […]

Czytaj dalej

Pudding z komosy ryżowej

Dawno nie było tutaj żadnej propozycji śniadaniowej, więc spieszę by naprawić swój błąd. Poniżej znajdziecie przepis na malinowy pudding z komosy ryżowej, przekładany gorzką, miętową czekoladą. Brzmi dziwnie? Możliwe, bo mnie również komosa lepiej kojarzy się w towarzystwie mięsa jako […]

Czytaj dalej

Masło z pistacji i dyni

masło pistacjowe

Pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam Nutellę. Ba! Wszystkie jej tańsze podróbki były dla mnie jak wykwintne dania z najlepszych restauracji. Kiedy tylko pojawiała się na mojej kanapce (wiadomo – z białego chleba) to niczego więcej do szczęścia nie było mi […]

Czytaj dalej

Jabłkowy deser z chia

deser jabłkowy z chia

Dzisiejsza propozycja na weekendowe śniadanie to jabłkowy deser z wykorzystaniem nasion chia, zwanych również szałwią hiszpańską – źródło dobroci wszelakich, które dotarło do nas prosto z Meksyku. Na 100 gramów produktu możemy znaleźć aż 34 gramy błonnika i 16 gramów […]

Czytaj dalej

Naleśniki razowe

naleśniki razowe

Naleśniki to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak babcia smażyła jabłka na konfiturę, jednocześnie przygotowując twaróg ze śmietaną i cukrem. Potem na stół wjeżdżały inne dodatki i każdy mógł skomponować swój własny placek, najczęściej dodając tyle, ile się zmieściło do […]

Czytaj dalej
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial