Czasami przychodzi taki dzień, że nie wyobrażamy sobie dalszej egzystencji bez skosztowania czegoś słodkiego. Kiedy już prawie zakładamy buty, żeby wyruszyć do pobliskiej cukierni po wielką kremówkę, zaczynamy zastanawiać się czy naprawdę chcemy dowalić naszemu organizmowi taką dawką cukru. Czy może nie lepiej by otworzyć lodówkę i zerknąć, czym moglibyśmy zaspokoić naszą zachciankę? Świeże lub suszone owoce powinny chwilowo dać radę, a może nawet budyń czekoladowy (ten bez cukru) przygotowany na chudym mleku? Najlepszym wyjściem będzie oczywiście domowe ciasto. Zaraz powiecie, że to zajmie dużo czasu, że od razu trzeba tysięcy składników, a potem mieszanie, miksowanie, krojenie… Nie opłaca się! Serio? To spójrzcie poniżej!

Moja propozycja na takie właśnie sytuacje albo momenty, kiedy przyjaciółki dzwonią w ostatniej chwili, że wpadną na kawę. Jeszcze z uśmiechem na ustach informują Cię, że byłoby całkiem miło, gdybyś miała w szafkach coś słodkiego, bo miały paskudny dzień, bo szef nakrzyczał, bo facet nie rozumie, bo deszcz pada. Każdy powód dobry. Zwłaszcza, żeby przygotować ciasto jagodowe, które można zjeść bez wyrzutów sumienia. Powód prosty – dostarcza tylko 77 kcal.

Sekretem obniżonej kaloryczności jest użycie mąki gryczanej zamiast pszennej i oczywiście zastąpienie białego cukru – stewią. Tego rodzaju słodzik powstał z ekstraktu rośliny stewi, dzięki czemu jest dużo zdrowszy i nie zawiera tylu kalorii. Dla porównania: 1 łyżka cukru waży ok. 15 g i dostarcza 60 kcal, podczas gdy łyżka stewi to 1,5 g i zaledwie 6 kcal! Chyba nie macie już wątpliwości, co wybrać? 🙂

Szybkie ciasto z borówką – czego potrzebujemy? (okrągła forma o średnicy 22 cm)
– 100 g mąki gryczanej
– 6 łyżek stewi (ok 10 g)
– 3 jajka
– 150 g borówki amerykańskiej/leśnych jagód

Szybkie ciasto z borówką – jak przyrządzamy?
Najpierw nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ustawiamy opcję pieczenia góra-dół. Kolejno przesiewamy przez sito mąkę i odstawiamy na bok. Bierzemy dwa pojemniki i oddzielamy osobno żółtka i białka. Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę. Potem bierzemy się za żółtka, które miksujemy przez dobrych kilka minut, dodając po łyżce stewi. Na koniec wsypujemy do żółtek mąkę, oraz delikatnie dodajemy ubite białka. Mieszamy razem i wkładamy do natłuszczonej formy. Na wierzchu układamy umyte borówki amerykańskie lub mniejsze jagody.

szybkie jagodowe ciasto

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 min. Na koniec sprawdzamy wykałaczką czy nie przywiera i zostawiamy do przestygnięcia.

szybkie jagodowe ciasto

Chłodne ciasto posypujemy gorzkim kakao i nakładamy gałkę lodów waniliowych. Tym sposobem, porcja na talerzu dostarczy nam 166 kcal. Smacznego 🙂