W wielu tradycyjnych, polskich domach, na drugie danie (zaraz po rosole), wjeżdża mięcho w towarzystwie ziemniaków i surówki. Przygotowując bożonarodzeniowy obiad, zwykle decydujemy się na coś bardziej wyszukanego niż kotlety schabowe. U jednych będzie to faszerowana kaczka czy rolada, a u innych schab pieczonych w winnym sosie śliwkowym (klik). A co powiecie na to, żeby zamiast standardowych dodatków, przygotować coś oryginalnego, 2w1, co posłuży jako zamiennik i gotowanych kartofli, i zasmażanych buraczków czy marchewki z groszkiem?
Poniżej przed Wam wytrawna tarta z kaszy gryczanej, nafaszerowana burakiem, marchewką i dynią. 🙂

Tarta nie zawiera glutenu i laktozy, bo w przepisie pojawił się zamiennik tradycyjnego sera żółtego, moje nowe odkrycie. Violife to wegański ser, którego podstawowym składnikiem nie jest soja jak to zwykle bywa, ale olej kokosowy i skrobia. Co ważniejsze, w opisie podkreślono, że skrobia jest niemodyfikowana genetycznie. Produkt ten nie zawiera też nabiału, laktozy, glutenu, oleju palmowego, a mimo to w smaku bezbłędnie odzwierciedla  dobrze znany nam ser żółty. Serdecznie polecam wszystkim, którzy wykluczyli powyższe składniki z diety lub cierpią na alergie pokarmowe.

Wytrawna tarta z burakiem, marchewką i dynią

Czego potrzebujemy? (12 porcji)
– 500 g białej kaszy gryczanej
– 20 ml octu jabłkowego
– 400 g buraków
– 500 g marchwi
– 200 g dyni (może być mrożona)
– 100 g sera żółtego (u mnie ser kokosowy Violife)
– olej kokosowy do smażenia
– przyprawy: kmin rzymski, suszona kolendra, imbir, ostra papryka, sól, pieprz)

Wytrawna tarta z burakiem, marchewką i dynią

Jak przygotowujemy?
Kaszę gryczaną płuczemy na sitku, po czym zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc, żeby napęczniała i łatwiej można ją było zblendować.
Marchew obieramy i kroimy w kostkę. To samo robimy z burakami i dynią. Na odrobinie oleju kokosowego osobno smażymy pomarańczowe warzywa, doprawiając je łyżeczką kolendry, imbiru i kminu rzymskiego. Na drugą patelnie wrzucamy buraki, doprawiając je solą i pieprzem do smaku. Po kilku minutach dolewamy do warzyw trochę wody i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (opcja pieczenie góra-dół).
Napęczniałą kaszę gryczaną płuczemy jeszcze raz, żeby usunąć goryczkę, potem przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego, łyżeczkę soli i ostrej papryki, i dokładnie razem blendujemy.
Formę do pieczenia (moją jest tortownica o średnicy 22,5 cm) wykładamy papierem i rozsmarowujemy 2/3 gryczanej masy, dokładnie pokrywając ścianki. Zapiekamy około 25 minut.
Kolejno przekładamy na spód gotowe warzywa, zaczynając od buraków, a kończąc na dyni. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę. Pieczemy kolejne 25 minut.
Ser kroimy w cienkie plastry lub ścieramy na tarce i układamy na gotowej tarcie. Wkładamy całość jeszcze na 10 minut do piekarnika, czekając aż ser się rozpuści.

wytrawna tarta

wytrawna tarta

I gotowe. Jeden kawałek ma jakieś 217 kcal, T: 4,7 g, W: 34,6 g, B: 6,2 g. Smacznego! 🙂