Mam nadzieję, że wyjedliście już wszystkie świąteczne zapasy i chcecie poeksperymentować w kuchni. W końcu, po tygodniu jedzenia sałatki jarzynowej i śledzi, warto spróbować czegoś nowego. Ja przypadkowo trafiłam na fioletową odmianę ziemniaka i postanowiłam wyczarować z niej coś pysznego. Tak urodził się pomysł na wytrawne gofry z warzywną salsą, ale do tego przyjdziemy później. Skąd w ogóle te ziemniaki?

Najprawdopodobniej z Peru, chociaż obecnie uprawi się je również we Francji. Nie czarujmy się, w smaku przypominają znane nam bataty, ale kolorem biją je na głowę. Zwłaszcza, że zachowują swoją barwę przy obróbce cieplnej. Bogate w antocyjany, dzięki czemu przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi oraz polecane przy nadwadze, bo są niskokaloryczne. Do tego są źródłem wielu minerałów i witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, a także zawierają magnez, żelazo, potas i wapń.

Czyli co? Same plusy! No to do dzieła, a raczej do kuchni marsz! 🙂

Wytrawne gofry z warzywną salsą – czego potrzebujemy? (7 sztuk)
– 2 słodkie ziemniaki (u mnie fioletowe, ale równie dobrze możemy użyć klasycznych batatów lub zwykłych kartofli)
– 3 jajka
– 100 g mąki pełnoziarnistej
– 25 ml oleju rzepakowego
– 75 ml mleka kokosowego
– przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Do przygotowania warzywnej salsy:
– 1 marchewka
– 1 czerwona cebula
– 2 pietruszki
– 10 g czarnuszki
– przyprawy

Do podania:
– ulubiony chutney (u mnie nowość od Riverford: ostra gruszka i imbir)
– szczypior

Wytrawne gofry z warzywną salsą – jak przyrządzamy?
Najpierw gotujemy ziemniaki do miękkości – tym słodkim odmianom wystarczy zaledwie 15-20 min. Odstawiamy do ostygnięcia. To będzie główny składnik naszego ciasta na gofry.
Dalej należy je rozgnieść widelcem i przełożyć do miski, do której dodamy pozostałe składniki. Mąkę przesiewamy przez sito, wbijamy 3 jajka, dodajemy olej rzepakowy i mleko kokosowe. Mieszamy wszystkie składniki, najlepiej trzepaczką do jajek lub mikserem, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Doprawiamy do smaku.
Kolejno przygotowujemy warzywną salsę. Myjemy warzywa i obieramy marchewkę, i pietruszki. Cebulę kroimy na większą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy się zarumieni, dodajemy pokrojone w kostkę korzenie warzyw. Doprawiamy do smaku i wsypujemy czarnuszkę. Smażymy kilka minut, aż wszystkie składniki zmiękną.
Dalej wystarczy nam już tylko rozgrzać gofrownicę i nasmarować ją odrobiną oleju rzepakowego. Gotowe ciasto na gofry rozprowadzamy drewnianą łyżką i pieczemy przez kilka minut.

DSC06473-3Podajemy jeszcze ciepłe, dodając usmażone warzywa, łyżkę chutney i posypujemy szczypiorem. Gotowe!
2 sztuki ze zdjęcia to 374 kcal, 12 g tłuszczy, 54 g węgli i 11 g białka. Smakują obłędnie!