W internetach, po wpisaniu hasła: placuszki, wyskakują: lekkie i puszyste, delikatne i kremowe, z owocami, posypane cukrem pudrem, polane bitą śmietaną albo syropem klonowym, słodkie warianty na śniadanie.
Nawet jeśli zawierają mniej cukru, to nadal pojawiają się w towarzystwie dżemu albo kremu czekoladowego, które podbijają jeszcze jego zawartość w porannym posiłku.
A przecież można przygotować wytrawne placuszki z awokado, podane z pastą warzywną i ozdobione sezonową zieleniną.

Rodzice często narzekają, że nie mają pomysłów na to, co zapakować dzieciom na drugie śniadanie. Inwencja twórcza kończy się na chlebie tostowym z masłem i szynką.
Wytrawne placuszki mogą posłużyć jako zamiennik chleba i znaleźć się w szkolnej śniadaniówce. Wystarczy przekroić je wzdłuż na pół i zapakować ulubione dodatki do środka. Równie dobrze, możemy posłużyć się dwoma placuszkami i wtedy kanapka będzie bardzo odżywcza i pozwoli zaspokoić nawet większy głód.
Możemy nawet dodać do niej to, co zwykle, masło, ser, szynkę, pomidora czy ogórka, a już będzie to duże urozmaicenie w naszej czy dziecięcej diecie.

Placuszki można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, oszczędzając czas i wysiłek poświęcony na codzienne szykowanie śniadaniówki czy lunchboxa. Może zjeść je na zimno albo odgrzać na patelni. Sposobów jest baaardzo dużo.

Wytrawne placuszki z awokado

Czego potrzebujemy? (15 sztuk)
– 2 jajka
– 1 duże dojrzałe awokado
– 150 g mąki (u mnie pół na pół: gryczana i ryżowa)
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– kilka gałązek świeżego kopru
– 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
– 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
– opcjonalnie sól (pomijamy, przygotowując wersję dla niemowlaka)
– 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

Wytrawne placuszki z awokado

Jak przygotowujemy?
Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy środek. Blendujemy na gładką pastę lub rozgniatamy widelcem. Dorzucamy jajka i całość dokładnie ze sobą łączymy. Stopniowo dosypujemy mąkę i sodę oczyszczoną, cały czas mieszając składniki. Na końcu dodajemy posiekany koperek, czosnek niedźwiedzi i pieprz. Dolewamy ocet jabłkowy i znowu mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i nakładamy ciasto. Smażymy po 2 minuty z każdej strony.

Wytrawne placuszki z awokado

Wytrawne placuszki z awokado

Placuszki możemy podawać z domową pastą warzywną/hummusem. U mnie, dodatkowo, ozdobione kiełkami.
Jedna sztuka ma jakieś 70 kcal, T: 3,5 g, W: 8,2 i B: 1,6 g. Smacznego!

 

Zobacz również:

Domowy hummus paprykowy