Czy koniecznie trzeba jeść mięso, żeby dostarczać organizmowi białka? Okazuje się, że nie. Poniżej doskonała alternatywa dla wszystkich wegetarian i tych, którzy szukają odpowiednika kurczaka na sklepowych półkach – ciecierzyca. W 100 gramach ziaren możemy znaleźć aż 19 gramów białka, 17 gramów błonnika i tylko 9 gramów tłuszczu. Dla porównania pierś z kurczaka o takiej samej wadze zawiera 21 gramów białka, czyli bardzo zbliżoną ilość. Ale niewątpliwą zaletą cieciorki będzie fakt, że najlepiej smakuje ugotowana i można ją dodawać do sałatek, albo tworzyć z niej inne dania. Natomiast gotowane mięso ma mdły i bezpłciowy smak, a jeżeli zdecydujemy się je usmażyć to potrzebujemy tłuszczu, który przecież staramy się ograniczać. Dlatego moim dzisiejszym pomysłem jest zapiekana ciecierzyca – danie, które zachęca bogactwem kolorów i smaków, a dodawany ser camembert nadaje mu wyrazu. Spróbujecie? 😉

Zapiekana ciecierzyca – czego potrzebujemy? (3 porcje)
– 150 g gotowanej ciecierzycy
– 1 cukinia
– 1 papryka
– puszka kukurydzy
– 3/4 sera camembert
– 1 jajko

ciecierzyca

Zapiekana ciecierzyca – jak przygotowujemy?
W zależności od tego czy użyjemy ziaren ciecierzycy, czy tej z puszki – opcje są dwie. Ziarna muszą być wcześniej namoczone przez 8-10 godzin w wodzie, a następnie ugotowane. Gotowanie do osiągnięcia miękkości zajmie około 40- 50 min i ważne jest, aby osolić wodę na samym końcu. W przypadku, gdy wybierzemy tę z puszki – oszczędzimy trochę czasu, bo nadaje się od razu do spożycia. Osobiście zawsze kupuję ciecierzycę na wagę w większych ilościach, bo często coś z niej przyrządzam.
Kolejno kroimy cukinię i paprykę w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni. Kiedy oba składniki wystygną, przesypujemy je do naczynia żaroodpornego, dodając kukurydzę z puszki. Całość dokładnie mieszamy. Jajko roztrzepujemy widelcem w misce, do której kolejno ścieramy ser na grubych oczkach tarki. Delikatnie mieszamy. Dodajemy przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie i wylewamy na przygotowane wcześniej danie.

zapiekana ciecierzyca

Naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Nie nakładamy pokrywki. Potrawa będzie gotowa, gdy zetnie się jajko, a ser lekko roztopi. Powinno to zająć około 20 minut. Porcja zapiekanej ciecierzycy to jakieś 380 kcal. Smacznego! 🙂

zapiekana ciecierzyca