Ostatnio rozmawiałam ze znajomym kucharzem, jak to nie potrafimy wykorzystać kupionego jedzenia, które zalega na półce w lodówce. Zamiast szukać sposobów na przygotowanie obiadu z resztek, wymyślamy znane potrawy i idziemy do sklepu po nowe składniki. Tylko po co? Większość portali z przepisami ma wyszukiwarkę, do której możemy wpisać konkretny produkt, a w zamian dostaniemy listę potraw z jego zastosowaniem.
Dla mnie złotym sposobem na wykorzystanie resztek są dania jednogarnkowe, w którym mogę przemycić zarówno mięso jak i warzywa albo zupy. Stąd też wzięła się zielona zupa-krem. Powstała w procesie czyszczenia lodówki.

Przygotowując zupę-krem, możemy wykorzystać warzywa w konkretnym kolorze, nadając go jednocześnie zupie, albo powrzucać do wywaru pozostałe końcówki jarzyn i zabielić danie jogurtem, śmietaną czy mlekiem kokosowym, które również nada mu wyjątkowego smaku. Dzięki temu nic się nie marnuje. A mamy z czym walczyć…

Polska zajmują niechlubne 5. miejsce w skali krajów UE, które marnują najwięcej jedzenia. Przeciętny Polak rocznie wyrzuca 173 kg żywności, czyli prawie 0,5 kg każdego dnia. Najczęściej nie potrafimy wykorzystać/kupujemy zbyt duże ilości: chleba, wędlin i owoców. Na dalszej pozycji są warzywa, jogurty, ziemniaki i mleko. Ankiety pokazują, że 42% naszego społeczeństwa wyrzuca jedzenie. To praktycznie połowa z nas! Najwyższy czas się opanować.*

Zielona zupa-krem

Czego potrzebujemy? (4 porcje)
– 1 brokuł (300 g)
– 1 opakowanie jarmużu (100 g)
– 1 mała cukinia (250 g)
– 1 por (biała część – 100 g)
– 2 ząbki czosnku (10 g)
– 2 szklanki (500 ml) domowego bulionu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 100 g miękkiego sera koziego (rolada)
– woda
– szczypta soli, pieprzu, czosnku niedźwiedziego i tymianku
– do podania: kiełki, orzechy lub pestki

Zielona zupa-krem

Jak przygotowujemy?
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinię kroimy w drobną kostkę. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Pora kroimy w plastry. Jarmuż rwiemy palcami na mniejsze części, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek, potem dodajemy pora i chwilę podsmażamy. Dorzucamy cukinię, brokuła i jarmuż. Podlewamy wszystkie warzywa wodą i przykrywamy patelnię pokrywką, żeby się udusiły.

Po około 20 minutach, kiedy składniki zmiękną, dolewamy bulion i zagotowujemy. Dodajemy ser kozi i całość blendujemy na gładki krem.

Doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem.

zielona zupa-krem

Podajemy razem ze świeżymi kiełkami lub pestkami/orzechami.

Porcja ze zdjęcia ma jakieś 198 kcal, T: 11,5, W: 14 g i B: 12,5 g. Smacznego!

 

*Polski Instytut Ekonomiczny, Tygodnik Gospodarczy PIE 7 sierpnia 2019 r., http://pie.net.pl/wp-content/uploads/2019/08/Tygodnik_PIE_29-19.pdf

 

Zobacz również:

Zupa-krem z dyni piżmowej