Zupa-krem to moje ulubione danie, które serwuję średnio raz w tygodniu. Przy okazji robię szybkie czyszczenie lodówki i przemycam w zupie lubiane, i nielubiane warzywa.  Do tego dodaję domowy bulion (zamrożony w woreczkach strunowych na czarną godzinę) i coś chrupiącego na wierzch (u mnie królują pestki i orzechy, ale grzanki też się świetnie sprawdzą).  Dzisiaj sezonowa faworytka – zupa-krem z dyni piżmowej.

W Polsce najpopularniejsza jest dynia zwykła, chociaż występuje aż 20 gatunków tego warzywa. Owoce mogą być zielone, żółte, pomarańczowe albo wielokolorowe, np. w przypadku dyni ozdobnej.
Dynię najpierw uprawiali ją Indianie, na terenach dzisiejszego Peru, a do Europy zawitała dopiero w XVI w za sprawą Hiszpanów.
Sezon na dynię trwa od sierpnia do listopada, dlatego trzeba się spieszyć z przygotowaniem zapasów na zimę.*

Zupa-krem z dyni piżmowej

Czego potrzebujemy? (4 porcje)
– 1 dynia piżmowa
– 2 marchewki
– 2 ząbki czosnku
– 1 szklanka (250 ml) mleka migdałowego bez cukru (np. enerBIO)
– 1 szklanka (250 ml) domowego bulionu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– szczypta soli, cynamonu, kurkumy, imbiru, słodkiej i ostrej papryki
– do podania: grzanki, orzechy lub pestki

Zupa-krem z dyni piżmowej

Jak przygotowujemy?
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół).
Dynię myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i przekrawamy najpierw na połówki, a potem na ćwiartki. Wydrążamy pestki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku oraz obrane i przekrojone na pół marchewki.
Całość posypujemy szczyptą soli i cynamonu oraz polewamy po wierzchu oliwą. Pieczemy około 40 min, pilnując żeby warzywa się nie przypaliły.

Kolejno, wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż dynia przestygnie i zdejmujemy z niej skórę. Przekładamy do garnka, dodajemy resztę upieczonych składników i blendujemy na gładki krem.
Dolewamy domowy bulion i mleko migdałowe. Doprawiamy do smaku kurkumą, imbirem i papryką. Zagotowujemy.

Zupa-krem z dyni piżmowej

Zupa-krem z dyni piżmowej

Zupę-krem z dyni piżmowej podajemy z domowymi grzankami, orzechami lub pestkami.

 

Porcja ze zdjęcia ma jakieś: 242 kcal, T: 15 g, W: 20 g i B: 10 g. Smacznego!

 

*Kalendarz sezonowości, Owoce i warzywa dostępne w listopadzie, http://produkty-tradycyjne.pl/kalendarz#

 

Zobacz również:

Paprykowa zupa-krem z cukinii