Zupa-krem to moje ulubione danie, które serwuję średnio raz w tygodniu. Przy okazji robię szybkie czyszczenie lodówki i przemycam w zupie lubiane, i nielubiane warzywa. Do tego dodaję domowy bulion (zamrożony w woreczkach strunowych na czarną godzinę) i coś chrupiącego na wierzch (u mnie królują pestki i orzechy, ale grzanki też się świetnie sprawdzą). Dzisiaj sezonowa faworytka – zupa-krem z dyni piżmowej.
W Polsce najpopularniejsza jest dynia zwykła, chociaż występuje aż 20 gatunków tego warzywa. Owoce mogą być zielone, żółte, pomarańczowe albo wielokolorowe, np. w przypadku dyni ozdobnej.
Dynię najpierw uprawiali ją Indianie, na terenach dzisiejszego Peru, a do Europy zawitała dopiero w XVI w za sprawą Hiszpanów.
Sezon na dynię trwa od sierpnia do listopada, dlatego trzeba się spieszyć z przygotowaniem zapasów na zimę.*
Zupa-krem z dyni piżmowej
Czego potrzebujemy? (4 porcje)
– 1 dynia piżmowa
– 2 marchewki
– 2 ząbki czosnku
– 1 szklanka (250 ml) mleka migdałowego bez cukru (np. enerBIO)
– 1 szklanka (250 ml) domowego bulionu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– szczypta soli, cynamonu, kurkumy, imbiru, słodkiej i ostrej papryki
– do podania: grzanki, orzechy lub pestki
Zupa-krem z dyni piżmowej
Jak przygotowujemy?
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół).
Dynię myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i przekrawamy najpierw na połówki, a potem na ćwiartki. Wydrążamy pestki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku oraz obrane i przekrojone na pół marchewki.
Całość posypujemy szczyptą soli i cynamonu oraz polewamy po wierzchu oliwą. Pieczemy około 40 min, pilnując żeby warzywa się nie przypaliły.
Kolejno, wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż dynia przestygnie i zdejmujemy z niej skórę. Przekładamy do garnka, dodajemy resztę upieczonych składników i blendujemy na gładki krem.
Dolewamy domowy bulion i mleko migdałowe. Doprawiamy do smaku kurkumą, imbirem i papryką. Zagotowujemy.
Zupę-krem z dyni piżmowej podajemy z domowymi grzankami, orzechami lub pestkami.
Porcja ze zdjęcia ma jakieś: 242 kcal, T: 15 g, W: 20 g i B: 10 g. Smacznego!
*Kalendarz sezonowości, Owoce i warzywa dostępne w listopadzie, http://produkty-tradycyjne.pl/kalendarz#
Zobacz również:
[…] ZUPA-KREM Z DYNI PIŻMOWEJ […]
[…] Zupa-krem z dyni piżmowej […]