To jeden z moich ulubionych letnich posiłków. Umówmy się, pomidory nigdy nie smakują tak dobrze, jak latem, kiedy dojrzewają w pełnym słońcu. I można zebrać je prosto z krzaka. Dlatego, zupa-krem z pieczonych pomidorów też najlepiej smakuje latem.

Chcąc odczarować dla Was tradycyjną zupę pomidorową, przygotowałam wersję na bazie pieczonych pomidorów, cebuli i czosnku. To połączenie dodatkowo podkręca dodatek suszonej bazylii, która nadaje daniu południowego aromatu. Jeżeli tęskni się Wam za włoskim jedzeniem to koniecznie wypróbujcie to połączenie!

Standardowo, przygotowałam daniem w wersji low carb: z ryżem z kalafiora, ale dla reszty domowników ugotowałam też ryż basmati i wyszła z tego wersja high carb. Którą wolicie?

Zupa-krem z pieczonych pomidorów

Czego potrzebujemy? (2-3 porcje)
– 4 pomidory malinowe (700 g)
– 2 małe cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 szklanki domowego bulionu (500 ml)
– 1 łyżka suszonej bazylii
– 1/2 łyżki soli
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 4-5 łyżek oliwy z oliwek.

Dodatkowo:
– 1 kalafior (500 g).

Zupa-krem z pieczonych pomidorów

Jak przygotowujemy?
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (opcja pieczenie góra-dół).

Pomidory kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy ze skóry. Cebulę kroimy w piórka. Układamy warzywa w naczyniu żaroodpornym.
Posypujemy solą, bazylią i polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika na 30-40 minut.

Potem wyjmujemy i blendujemy na gładki krem. Przekładamy do garnka, dolewamy bulion, wsypujemy paprykę i zagotowujemy. Przygotowujemy ryż z kalafiora.

Różyczki kalafiora ścieramy na dużych oczkach tarki, żeby otrzymać ryż. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy ryż z kalafiora. Smażymy 5 min aż się zarumieni. Doprawiamy solą.

Zupę-krem z pieczonych pomidorów podajemy z gotowym ryżem z kalafiora.

Jedna porcja ma jakieś 375 kcal, T: 25 g, W: 18 g i B: 16 g.

Zobacz również:

PAPRYKOWA ZUPA-KREM Z CUKINII