Ciasto dyniowe z kremem kawowym to prawdziwy jesienna bomba z erytrolem.
Mdły smak dyni przełamują rozgrzewające i przeciwzapalne przyprawy: kurkuma, cynamon i gałka muszkatołowa. A całość dopełnia smak mocnego esspresso, które jest głównym składnikiem kremu.
To ketociasto jest jednocześnie puszyste i wilgotne. Jeżeli masz już dość suchych wypieków na bazie mąki kokosowej to koniecznie spróbuj tego poniżej. 🙂
Ciasto dyniowe z kremem kawowym
Czego potrzebujemy? (10 porcji)
– 200 g puree z pieczonej dyni
– 4 jajka
– 150 g mąki migdałowej
– 150 g masła
– 180 g śmietanki 18%
– 80 g erytrolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka soku z cytryny
– szczypta soli, cynamonu, kurkumy i gałki muszkatołowej
– 1 małe espresso (30 ml).
Ciasto dyniowe z kremem kawowym
Jak przygotowujemy?
Zaczynamy od przyrządzenia purée z dyni.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół). Dynię kroimy na ćwiartki i wydrążamy środek razem z pestkami. Ćwiartki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 min aż dynia będzie miękka. Wyjmujemy i studzimy.
Potem wydrążamy miąższ za pomocą łyżki i blendujemy na gładki mus.
Ze średniej wielkości dyni, możemy przygotować ok 800 g purée.
200 g wydrążonego miąższu przekładamy do naczynia.
Do miski rozdzielamy osobno żółtka i białka jaj. Żółtka ucieramy z przestudzonym miąższem i 50 g erytrolu. Dodajemy mąkę migdałową, szczyptę cynamonu, kurkumy i odrobinę gałki muszkatołowej. Dosypujemy kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy całość.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przekładamy do reszty składników. Dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy.
Przekładamy do formy (u mnie to keksówka o długości 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 40 min.
Potem czekamy aż przestygnie i zabieramy się za krem. Zaparzamy espresso. Zostawiamy do przestygnięcia.
Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy mikserem przez kilka minut. Dodajemy 20 g erytrolu. Ucieramy. Potem dodajemy śmietankę i znowu ucieramy. Na samym końcu wlewamy espresso (uwaga! jeżeli będzie zbyt ciepłe – krem się zważy). Mieszamy.
Ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. Smarujemy kremem kawowym. Wkładamy na godzinkę do lodówki.
Przed podaniem posypujemy resztą zmielonego na puch erytrolu.
Jeden kawałek ma jakieś: 275 kcal, T: 25 g, W: 5 g i B: 6,5 g.
Zobacz również:
[…] CIASTO DYNIOWE Z KREMEM KAWOWYM […]
[…] CIASTO DYNIOWE Z KREMEM KAWOWYM […]