W mojej kuchni od dawna nie ma proszku do pieczenia. Nie ma go też w przepisie na chleb low carb z cukinii. Zastąpiłam go sodą oczyszczoną, która ma szereg innych zastosowań. Często służy mi do czyszczenia tłustych plam w piekarniku […]
Czytaj dalejW poprzednich postach przewinęło się trochę informacji o korzyściach karmienia piersią, składzie mleka kobiecego i mleka krowiego. Żeby zamknąć temat, na tapecie dalej mleko – wpływ na zdrowie. Czy codziennie warto sięgać po dwie szklanki napoju, jak rekomenduje nam to […]
Czytaj dalejPokrzywa, dla większości z nas, jest chwastem, który, nieproszony, rozsiewa się po łąkach i lasach. Jak ognia, unikamy kontaktu z parzącymi włoskami rośliny i pewnie niewielu śmiałków chciałoby nabawić się bąbli, przy jej zrywaniu. A szkoda! Bo jako zioło zawiera […]
Czytaj dalejO poście Daniela, zwanym również dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej, pierwszy raz usłyszałam jakieś 1,5 roku temu. Akurat wpadliśmy z wizytą do znajomych, którzy własnie zaczęli swoją głodówkę leczniczą. Wspólnie zajadaliśmy się pieczonymi burakami, marchewką i pietruszką, i mimo, że […]
Czytaj dalejKurkuma kiedyś kojarzyła mi się wyłącznie z barwieniem ryżu na żółty kolor. Dzięki dodaniu szczypty przyprawy do gotującej się wody, ryż nabierał nowych walorów smakowych, wyglądał oryginalnie i świetnie komponował się z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym. Kwintesencja smaku w azjatyckim […]
Czytaj dalejTymianek, znany też jako macierzanka, jest bardzo popularnym, ale niedocenianym ziołem. W końcu, kuchnia włoska przyzwyczaiła nas do wykorzystywania oregano (jako nieodłączny składnik pizzy), francuska pokazała nam zioła prowansalskie (jako, np. składnik dressingów), a chińska nauczyła jak używać kolendry (każde […]
Czytaj dalejPrzepis na placek kokosowy pojawił się już na blogu (klik), ale dzisiaj wchodzimy w trochę inne klimaty. Mam dla Was recepturę na ciasto kokosowe z domową galaretką, które nie wymaga pieczenia. Stąd też pewność, że nam wyjdzie, w końcu nie […]
Czytaj dalejKiedy zaczyna się nowy rok to warto zerknąć wstecz i spisać, co ciekawego wydarzyło się w roku minionym. U mnie było tego sporo, dlatego podzieliłam ten okres na miesiące i wyszczególniłam ważne wydarzenia. Kochani, zapraszam do lektury! 🙂 Podsumowanie roku […]
Czytaj dalejTradycyjne święta wielkanocne są moim faworytem w kwestii serwowanych przysmaków. Stół, uginający się pod ciężarem faszerowanych jajek, pasztetów i wędlin, cieszy chyba każde oko. Do tego dochodzi niesamowity zapach wędzonego mięsa, przeplatany wonią świeżo zasianej rzeżuchy. Wielkanoc, pierwszy raz od […]
Czytaj dalejWielkimi krokami nadchodzi ten magiczny czas, kiedy to bez większego wysiłku zdarza się nam przytyć trzy kilo w trzy dni. 😀 Niby brzmi niedorzecznie, ale jak się nad tym głębiej zastanowić to związek przyczynowo-skutkowy nasuwa się sam. W końcu przed nami […]
Czytaj dalej