Są takie potrawy, które zawsze będą mi przypominać konkretne osoby. Kiedyś pisałam o tym, że mój dziadek był absolutnym mistrzem w przygotowaniu kapusty wigilijnej i nikt, do tej pory, go nie przebił. Prawda jest taka, że mój dziadek potrafił jeszcze robić genialny pasztet z królika i domowy ser topiony z kminkiem.

Kiedy smażył wiejski twaróg na maśle klarowanym, jego zapach roznosił się po cały domu. Złośliwi stwierdziliby, że zapach podobny był do swądu znoszonych, męskich skarpetek, ale prawdziwi smakosze wiedzieli, że tak pachnie dojrzewający ser.

Domowy ser topiony z kminkiem, pomogła odtworzyć mi moja ciocia, która wielokrotnie obserwowała dziadka przy kuchennym blacie. Dzięki jej wskazówkom powstał ser o bardzo dobrym i krótkim składzie. Porównując go do popularnych, sklepowych serków, zauważymy, że skład znacząco się różni. Większość serów topionych zawiera: sole emulgujące, aromaty, olej palmowy, skrobię modyfikowaną albo skrobię ziemniaczaną, karagen, konserwanty, najczęściej fosforanu sodu.*

Ser z poniższego przepisu to tak naprawdę twaróg i przyprawy. Tylko tyle i aż tyle.

Domowy ser topiony z kminkiem

Czego potrzebujemy? (1 porcja)
– 100 g wiejskiego twarogu (tłustego lub półtłustego)
– 1 łyżeczka kminku (5 g)
– szczypta soli
– 1 łyżeczka masła klarowanego (5 g).

Domowy ser topiony z kminkiem

Jak przygotowujemy?
Wiejski twaróg wyjmujemy z lodówki, zasypujemy kminkiem i rozdrabniamy na grudki. Zostawiamy na blacie, w naczyniu, pod przykryciem na 2-3 dni, żeby dojrzał.

Kiedy zapach dojrzewającego sera zaczyna roznosić się po naszym domu, możemy zabrać się za wykonanie sera topionego.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy ser i szczyptę soli. Smażymy ser 5-10 min, cały czas mieszając.

Przygotowujemy naczynię lub talerz, na który chcemy położyć gotowy ser. Przelewamy je obficie zimną wodą, żeby domowy ser topiony nie przykleił się do dna. Dodajemy zawartość patelni do naczynia.

Czekamy aż ser przestygnie i kosztujemy albo wkładamy z powrotem do lodówki.

Porcja ze zdjęcia ma jakieś 177 kcal, T: 9,7 g, W: 4 g i B: 17 g. Smacznego!

*Czytaj skład, Ser topiony, https://czytajsklad.com/ser-topiony/.

——————————————————————————————————————–

Zobacz również:

MAŚLANY CHLEBEK Z OLIWKAMI