O tym, jakie cuda można wyczarować z kalarepy dowiedziałam się z bloga KetoRevy, która zachwyciła mnie swoimi pomysłami na placuszki (do złudzenia przypominające tradycyjne placki ziemniaczane) oraz smażone talarki (bliźniaczo podobne do talarków z ziemniaka). Dzięki niej, powstała hiszpańska tortilla low carb, odzwierciedlenie oryginalnej tortilla de patatas, tyle, że moja wersja powinna raczej nazywać się tortilla de colinabos.
Przede wszystkie dlatego, że ziemniaki zastąpiłam kalarepą, co okazało się świetnym rozwiązaniem. Kalarep, po obróbce termicznej, i smakiem, i wyglądem do złudzenia przypomina ziemniaka, a zawiera znacznie mniej kalorii i węglowodanów.
W 100 g surowych ziemniaków znajdziemy 79 kcal, T: 0,1 g, W: 15,3 g i B: 1,9 g.
W 100 g kalarepy jest tylko 33 kcal, T: 0,3 g, W: 2,1 g i B: 2,2 g.
Zatem kalarepa świetnie sprawdzi się u osób na diecie niskowęglowodanowej, które tęsknią za tradycyjnymi smażonymi ziemniaczkami. Albo chcą trochę urozmaicić śniadaniowego omleta.
Hiszpańska tortilla low carb
Czego potrzebujemy? (2 porcje)
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 1,5 kalarepy
– 1 cebula
– 5 jajek
– 120 g kiełbasy chorizo
– 60 g zielonych oliwek.
Hiszpańska tortilla low carb
Jak przygotowujemy?
Kalarepę kroimy w dużą kostkę. Cebulę drobno siekamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojoną kalarepę i cebulę. Smażymy przez 5 minut, a później przykrywamy patelnię pokrywką. Smażymy jeszcze 10-15 minut aż kalarepa zmięknie. Potem zdejmujemy warzywa z patelni i zostawiamy do przestygnięcia.
W misce rozbełtujemy jajka ze szczyptą soli. Dorzucamy przestudzone warzywa. Całość przelewamy z powrotem na patelnię i smażymy pod przykryciem przez 10 min. Potem przykrywamy patelnię talerzem i przewracamy tortillę do góry nogami. Smażymy jeszcze 5 minut.
Zdejmujemy z patelni i podajemy z pokrojoną kiełbaską chorizo i oliwkami.
I gotowe. Jedna połówka ma jakieś 845 kcal, T: 72 g, W: 11,3 g i B: 33,7 g. Smacznego! 🙂
Zobacz również:
[…] Hiszpańska tortilla low carb […]