Nie będę rozpisywać się po raz kolejny o zaletach spożywania wątróbki. Wszystkie informacje znajdziecie tutaj.
Ale jest jeszcze coś, o czym chciałam wspomnieć, biorąc pod uwagę proces przygotowania podrobów.
Otóż, żeby jajka faszerowane wątróbką były źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, nie należy moczyć wątróbki w mleku przed ugotowaniem czy usmażeniem. Dlaczego?
W wielu domach (w moim również) wątróbkę zawsze moczyło się w mleku przed obróbką termiczną. Mleko miało sprawić, że smak wątróbki będzie delikatniejszy i pozbawiony goryczki.
Warto jednak pamiętać, że zawarte w mleku wapń oraz kazeina mogą zaburzać wchłanianie żelaza. Badania pokazują krótkotrwały, hamujący wpływ wapnia na wchłanianie się żelaza. Co prawda, mówi się też o możliwość występowania mechanizmów regulujących w organizmie i wyrównywaniu poziomów w długim terminie, ale lepiej zrezygnować z podawania nabiału w towarzystwie mięsa. Nie warto serwować placków ziemniaczanych z gulaszem i kleksem śmietany oraz zabielać zupy jogurtem. Lepiej podawać te produkty oddzielnie.*
To samo z wątróbką, można namoczyć ją w mleku przed usmażeniem, pod warunkiem, że będzie to mleko roślinne, które nie jest wzbogacone w wapń. Szklanka mleka prosto od krowy może być osobnym posiłkiem.
Jajka faszerowane wątróbką
Czego potrzebujemy? (4 porcje)
– 8 jajek
– 2 wątróbki z królika (opcjonalnie z kurczaka)
– 1 cebula
– 1 ogórek kiszony
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżka jogurtu kokosowego, np. PlantOn (lub domowego majonezu)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– pęczek natki pietruszki
– przyprawy: sól, pieprz
Jajka faszerowane wątróbką
Jak przygotowujemy?
Jajka gotujemy na twardo. Kiedy przestygną, obieramy je ze skorupek.
Cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę aż się zarumieni.
Potem dodajemy pokrojoną w kostkę wątróbkę, dolewamy odrobinę wody i całość dusimy kilka minut aż wątróbka zmięknie. Czekamy aż ostygnie.
Gotowe jajka przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążając żółtka. Przekładamy żółtka do blendera, dodajemy uduszoną wątróbkę razem z cebulką. Dorzucamy kiszonego ogórka, musztardę, jogurt i połowę natki pietruszki. Całość blendujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Białka jajek wypełniamy farszem za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki.
Jajka faszerowane wątróbką układamy na talerzu i dekorujemy pozostałą natką pietruszki.
Jedna porcja (4 faszerowane połówki) ma jakieś 224 kcal, T: 14 g, W: 4 g i B: 19 g. Smacznego!
*B. Lönnerdal, Calcium and iron absorption–mechanisms and public health relevance, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21462112
Zobacz również:
Awokado faszerowane jajkiem i sardynkami