Są takie dni, kiedy wstaję rano i nie mam ochoty na jajka ani parówki. Rzadko, ale jednak są. 😀
Wtedy szybkim, śniadaniowym rozwiązaniem może być keto owsianka, czyli siemianka czekoladowa, przygotowana na bazie mleka kokosowego i zmielonego siemienia lnianego z dodatkiem mrożonych owoców i pasty kokosowej. Wyglądem, do złudzenia przypomina tradycyjną owsiankę, a mimo to jest idealnym przykładem niskowęglowodanowego śniadania.

Żeby keto owsianka była sycącym posiłkiem musimy wybrać odpowiednie mleko kokosowe. Od rodzaju mleka zależy też ilość tłuszczu w gotowej siemiance i jej konsystencja. Przykładowo.

Mleko kokosowe 8%

SKŁAD:

Woda, odtłuszczony miąższ kokosa* 8%, sól morska.

*z kontrolowanych upraw ekologicznych

WARTOŚCI ODŻYWCZE

w 100 ml:
Wartość energetyczna: 62 kJ/15 kcal
Tłuszcz: 0,4 g
w tym kwasy nasycone: 0,1 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone: <0,1 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone: <0,1 g
Węglowodany: 1,3 g
w tym cukry: 1,3 g
Błonnik: <0,5 g
Białko: 1,7 g
Sól: 0,06 g

Jeżeli użyjemy powyższego napoju kokosowego to dostaniemy posiłek, który ma 485 kcal, T: 36 g, W: 21 g i B: 15,4 g.

Mleko kokosowe 65%

SKŁAD:

Miąższ orzecha kokosowego* 65%, woda 35%.

*z upraw kontrolowanych ekologicznie

WARTOŚCI ODŻYWCZE

na 100 ml:
Wartość energetyczna: 871 kJ/ 208 kcal
Tłuszcz: 22,0 g
W tym nasycone kwasy tłuszczowe: 19,3 g
Węglowodany: 3,4 g
W tym cukry: 2,0 g
Białko: 2,1 g
Sól: 0,05 g
Natomiast, jeżeli użyjemy powyższego napoju kokosowego to dostaniemy posiłek, który ma 948 kcal, T: 89 g, W: 25 g i B: 16,4 g.
Dlatego zawsze sprawdzajmy skład produktu, zanim włożymy go do zakupowego koszyka!
Keto owsianka (siemianka czekoladowa)

Czego potrzebujemy? (1 porcja)
– 1 szklanka (240 ml) mleka kokosowego o dużej zawartości miąższu (polecam, np. Real Thai)
– 20 g gorzkiej czekolady (zawartość masy kakaowej 90%)
– 30 g siemienia lnianego
– 60 g mrożonych owoców, np. czerwonych porzeczek
– 20 g kremu/pasty kokosowej, np. Dobropolski

Keto owsianka (siemianka czekoladowa)

Jak przygotowujemy?
Ziarna siemienia lnianego mielmy na proszek, bezpośrednio przed użyciem, w blenderze lub młynku do kawy.
Unikamy gotowych, zmielonych ziaren, bo zawarte w nich kwasy tłuszczowe zaczęły już się utleniać i zamiast dostarczać nam prozdrowotnych tłuszczów, będą jedynie źródłem toksycznych substancji.

Mleko kokosowe wlewamy do garnka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Dorzucamy kostki gorzkiej czekolady i zmielone siemię lniane. Całość energicznie mieszamy przez 1-2 minut, aż siemianka zgęstnieje.
Przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy czerwone porzeczki lub inne, ulubione owoce. Dodajemy pastę kokosową. I gotowe.

keto owsianka (siemianka czekoladowa)

Jedna porcja ma jakieś 873 kcal, T: 81 g, W: 20 g (z błonnikiem) i B: 15 g. Smacznego!

 

Zobacz również:

 

Keto krakersy – serowe i chrupiące