W prasie, telewizji i internetach roi się teraz od porad (pseudo)specjalistów na temat budowania odporności, wybierania produktów, które wpływają na lepsze zdrowie, sięgania po konkretne suplementy, które mają zapewnić długie życie…
Sama kiedyś napisałam artykuł o tym, jak dbać o odporność?do którego odsyłam wszystkich zainteresowanych.

Natomiast, w gąszczu różnych informacji natknęłam się na tekst dietetyka klinicznego, Karoliny Szostkiewicz, o tym, co jeść w czasie epidemii, w którym pojawia się stwierdzenie, że:

Podnieść swoją odporność możemy przez odżywianie organizmu. Nie pomogą nam w tym BIAŁY CUKIER, MAKARON, MLEKO, RYŻ BIAŁY CZY MĄKA PSZENNA. Są to produkty, które obciążają układ odpornościowy i mają bardzo niską gęstość odżywczą.

Dalej dowiadujemy się, że powyższe produkty zamiast odżywiać organizm, dostarczać mu witamin i minerałów, pełnią rolę typowego zapychacza (o zapychaczach pisałam już w artykule, jak świętować bez dodatkowych kilogramów?). Oraz wpływają na pogorszenie samopoczucia przez spadki poziomu energii, uczucie senności, ogólne osłabienie. Do tego, przyczyniają się do pogorszenia pracy układu pokarmowego i sprzyjają zaparciom.

Autorka tekstu poleca spożywanie większej ilości owoców i warzyw, zwłaszcza kiszonych oraz załącza przepis na domowy zakwas z buraków.

A my, zamiast codziennie rano kupować biały, pszenny chleb, możemy upiec go samodzielnie w domu. Dużo lepszą alternatywą będzie chleb żytni przygotowany na naturalnym zakwasie, zamiast użycia drożdży. Inną opcją, dla wszystkich miłośników diety ketogenicznej, optymalnej czy LCHF, może być maślany chlebek z oliwkami, na który przepis znajdziemy poniżej.

Maślany chlebek z oliwkami

Czego potrzebujemy? (keksówka)
– 100 g masła klarowanego
– 70 g mąki kokosowej
– 3 jajka
– 120 ml wody gazowanej
– 100 g czarnych oliwek
– 1/2 łyżeczki sody
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
– szczypta soli

Maślany chlebek z oliwkami

Jak przygotowujemy?
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół) i zabieramy się za przygotowanie maślanego chlebka.
W rondelku, na minimalnym ogniu, rozpuszczamy masło klarowane. Zostawiamy do przestygnięcia.
Do miski rozdzielamy osobno żółtka i białka jaj. Żółtka ucieramy z przestudzonym masłem, po czym dodajemy wodę gazowaną, mąkę oraz sodę. Mieszamy dokładnie razem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dorzucamy do całości.
Na koniec dodajemy pokrojone na ćwiartki oliwki, sól i natkę pietruszki. Łączymy wszystkie składniki razem.
Formę (u mnie to keksówka o długości 27 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej powstałą masę.
Pieczemy około 40 min, na koniec sprawdzając suchość patyczkiem.

maślany chlebek z oliwkami

Gotowe. Maślany chlebek z oliwkami możemy pokroić na 10 kromek. Część możemy zamrozić, a część przechowywać w lodówce.

Jedna kromka ma jakieś 149 kcal, T: 14 g, W: 5 g, B: 3,5 g. Smacznego!

 

Zobacz również:

Babka kokosowa z borówkami