Kiedy mój kolega, Francuz, przygotowywał na imprezę swoje popisowe danie – quiche lorraine – zastanawiałam się, co sprawia, że to tak obłędnie smakuje. Teraz już wiem, że to sprawka boczku i sera mascarpone, które świetnie wpisują się w dietę ketogeniczną. Trochę poeksperymentowałam i wyszedł mi quiche lorraine low carb, czyli placek lotaryński w wersji niskowęglowodanowej.
W tradycyjnym przepisie, ciasto kruche jest przygotowane z mąki pszennej, masła i jajek, ale ja zastąpiłam pszenicę kokosem i użyłam mąki kokosowej. W wielu recepturach to zamiana średnio się sprawdza, ale ciasto kruche jest wyjątkowe w swoim rodzaju i mąka kokosowa dobrze spełnia tę rolę.
To zabawne, bo jeszcze kilka lat temu, przygotowywałam biały makaron z boczkiem, a do tego sos na bazie sera mascarpone. Wtedy to była prawdziwa kaloryczna bomba i najgorsze połączenie z możliwych – dużo nasyconych tłuszczów i dużo prostych węglowodanów. Przynajmniej teraz wiem, od czego tak przytyłam. 😀 Dlatego teraz stawiam na danie z niską ilością węgli, a w moim menu tłuszcze pokrywają 70% zapotrzebowania. I waga stoi w miejscu. 🙂
Quiche lorraine low carb
Czego potrzebujemy? (8 porcji)
– 150 g masła
– 150 g mąki kokosowej
– 4 jajka
– 1 cebula
– 200 g wędzonego boczku
– 250 g sera mascarpone
– 150 g śmietany 30% lub mleczka kokosowego
– 50 g sera gruyère
– przyprawy: sól i gałka muszkatołowa.
Quiche lorraine low carb
Jak przygotowujemy?
Boczek kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Wrzucamy razem na patelnię i podsmażamy przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół) i rozkładamy naszą stolnicę.
Wysypujemy na nią mąkę kokosową, dodajemy pokrojone w plasterki masło i jedno jajko, po czym dokładnie zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie się nam rozsypywać w dłoniach to podlewamy je 2 łyżkami gorącej wody.
Formę do pieczenia (moja ma jakieś 27 cm średnicy) traktujemy papierem i wykładamy ciasto, ugniatając je wilgotnymi rękami. Pieczemy przez 10-15 min aż będzie lekko zarumienione.
Trzy jajka wbijamy do miski, dodajemy ser mascarpone i śmietankę. Całość dokładnie łączymy i doprawiamy do smaku szczyptą soli i gałki muszkatołowej.
Na upieczony spód ciasta wykładamy boczek z cebulą i posypujemy 1/3 startego sera gruyère. Wylewamy masę jajeczną. Na wierzch dodajemy pozostałe 2/3 sera.
Pieczemy przez 30 min aż masa się zetnie.
Jedna porcja waży ok 160 g i ma 507 kcal, T: 45,5 g, W: 4 g i B: 14 g. Smacznego!
Zobacz również:
Włoskie spaghetti low carb
.