Schab w sosie chrzanowym skradł kiedyś Wasze serca. Ten przepis wrzuciłam do ebooka z przepisami dla niemowlaków. Zobacz tutaj.
Okazało się, że smakował nie tylko niemowlakom. Jedna z mam napisała do mnie, że ten obiad był jednym z najlepszych obiadów od dawna. 😀
W dobie narodowego kiszenia ogórków nie jest trudno dostać kawałek chrzanu. Czasami taki kawałek zostanie nam, nie znalazłszy swojego miejsca w słoiku. Dlatego później możemy zetrzeć korzeń i na jego bazie przygotować sos do schabu. Będzie pysznie i nic się nie zmarnuje!
Schab w sosie chrzanowym
Czego potrzebujemy? (4 porcje)
– 600-800 g schabu wieprzowego b/k
– 2 szklanki domowego bulionu (500 ml)
– 1/2 korzenia chrzanu (1/2 szklanki tartego chrzanu)
– 2 selery
– 4 pietruszki
– 2 łyżki oliwy
– 100 g zwykłego masła
– sok z jednej cytryny
– przyprawy: susz warzywny, pieprz, tymianek
– ogórki kiszone.
Schab w sosie chrzanowym
Jak przygotowujemy?
Mięso kroimy na duże plastry o grubości 1-2 cm.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso przez 1 minutę z każdej strony, żeby je “zamknąć”.
Potem przekładamy mięso do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy mięso przez 1 godzinę.
Trzemy chrzan na drobnych oczkach tarki lub blendujemy na mus i przekładamy do szklanki. Dodajemy sok z cytryny. Nabieramy dwie chochle gorącego bulionu z garnka i łączymy z tartym chrzanem. Dokładnie mieszamy. Przelewamy sos chrzanowy do gotowego mięsa.
Selera i pietruszkę obieramy ze skóry, wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i ubijamy tłuczkiem na gładkie puree.
Mięso podajemy na selerowo-pietruszkowym puree z ogórkiem kiszonym. Polewamy po wierzchu sosem.
Jedna porcja zawiera jakieś 660 kcal, T: 44 g, W: 14 g i B: 45 g.
Zobacz również:
SCHAB PIECZONY W WINNYM SOSIE ŚLIWKOWYM
——————————————————————————————————————–
Dzięki za przepis ale makro trochę słabo tłuste bo na równi z białkiem. Trzeba czymś to podbic
Może smalec zamiast masła albo dodatkowo do puree